Gryziesz czekoladę? To błąd. Ekspertka wyjaśnia, jak ją jeść i z czym

Jak poprawnie jeść czekoladę? Okazuje się, że nie należy jej gryźć. Ekspertka wyjaśnia, jaki jest najlepszy sposób na jedzenie czekolady, który pozwoli w pełni poczuć jej smak. Podpowiada też, jak podawać ten wspaniały smakołyk. Sprawdźcie.

Odgryzienie czekolady powinno być jedynym momentem, gdy używamy zębów

Jennifer Earle to ekspertka pochodząca z Wielkiej Brytanii, założycielka Chocolate Ecstasy Tours, prawdziwa znawczyni czekolady. W rozmowie z Femail, działem Daily Mail, opowiedziała o tym, jak najlepiej jeść czekoladę. Według jej porad przed skosztowaniem tego przysmaku nie należy nic jeść ani pić przez 20 minut. Nasza ręka nie powinna być uperfumowana ani posmarowana kremem - taki zapach może zaburzyć aromat czekolady.

Według Earle najważniejsze jest, by kosztować czekoladę w skupieniu, z pełną uwagą. Dobra czekolada po ułamaniu kawałka lub odgryzieniu go, powinna głośno pęknąć. Odgryzienie fragmentu czekolady powinno być jedynym momentem, gdy do jej jedzenia używamy zębów. Potem należy ją już tylko ssać, niczym miętówkę. Podczas ssania odczuwa się inny smak na samym początku, inny w trakcie, a inny na końcu.

CzekoladaCzekolada gorzka - muza kubków smakowych i... serca [BADANIA]

Jak najlepiej serwować czekoladę?

Podawanie czekolady do sztuka. Earle zachęca, aby serwować ją nie tylko jako słodycz, lecz także jako wykwintną przekąskę.

Spróbuj podać czekoladę w towarzystwie deski serów. Jej smak doskonale współgra ze smakiem sera - również tego roślinnego. Na desce można umieścić duży kawałek wyśmienitej czekolady oraz nożyk, aby każdy mógł odkroić porcję dla siebie i eksperymentować z różnymi gatunkami serów

- podpowiada Earle.

Dobrym sposobem jest także podanie gorzkiej czekolady w formie "kanapki". - Będziesz potrzebować krążków, czekoladowych rożków lub "kubeczków". Wypełnij je serem i bazylią lub pomidorami z odrobiną sosu balsamicznego. Możesz przygotować też małe tartaletki na słono, wypełnić je duszonym bakłażanem z pomidorami i serwować posypane wiórkami gorzkiej czekolady.

Pisanka, E.WedelJanusz Profus z E.Wedel: "Dla cukiernika czekolada jest jak złoto i diamenty dla jubilera"

Co jeszcze warto wiedzieć o jedzeniu czekolady?

Przed skosztowaniem czekolady należy ją powąchać. - Po włożeniu czekolady do ust nie poczujesz już jej aromatu w ten sposób - wyjaśnia Earle. - Zaciągnij się jej aromatem trzy razy, a za czwartym razem wciągnij jej zapach i włóż do ust.

Masz problem z przejadaniem się czekoladą? Zdaniem Earle najlepiej jak najrzadziej kupować jej tanią wersję, którą można pochłaniać w dużych ilościach. Lepiej kupić droższą czekoladę lepszej jakości, o wysokiej zawartości kakao.

Jeśli podczas jedzenia dobrej czekolady bogatej w kakao będziecie robić kilkuminutowe przerwy między kolejnymi kęsami, trudniej będzie zjeść jej aż tak dużo. Kakao to doskonałe źródło witamin i minerałów, a kiedy wasz mózg otrzyma sygnał, że dostarczono ich już wystarczająco, ochota na czekoladę szybko przejdzie.
Zobacz wideo Przez żołądek do serca - śliwka z niespodzianką w czekoladzie