Jak donosi organizator plebiscytu na Młodzieżowe Słowo Roku 2020, Wydawnictwo Naukowe PWN, w tym roku padł absolutny rekord nadesłanych propozycji. Większość z nich dotyczy pandemii koronawirusa oraz październikowego Strajku Kobiet, ale wśród zgłoszeń znalazło się też hasło "rzepiara". Co oznacza? Jego definicja znajduje się już w internetowym Słowniku Języka Polskiego PWN:
rzepiara - dziewczyna, najczęściej influencerka, robiąca zdjęcie w polu rzepaku
O rzepiarach było głośno w maju, kiedy na polach kwitnie rzepak. Żółte połacie kwiatów o miodowych zapachu skusiły wiele osób - rzepiar i rzepiarzy - by zrobić sobie zdjęcie w takich okolicznościach przyrody i opublikować je na Instagramie. Internet zareagował szybko: pojawiło się wiele memów i wpisów w mediach społecznościowych, które krytykowały ten trend i zwracały uwagę na niszczenie upraw rolnikom. W końcu najlepiej prezentowały się sylwetki modelek i modeli nie tyle na tle rzepaku, ile wręcz wyłaniające się z morza żółtych kwiatów.
Rzepiary i rzepiarze kochają rzepak jako atrakcyjny motyw zdjęć, a kucharze i kucharki? Dwa najpopularniejsze produkty z rzepaku to miód i olej. Sprawdźcie ich właściwości.
Rzepak to jedna z najczęściej uprawianych roślin oleistych w Polsce. Jego najpopularniejszym produktem jest olej rzepakowy, który uchodzi za jeden z najzdrowszych na świecie. Mówi się o nim "oliwa północy". Jeszcze niedawno uważany był za niezbyt korzystny dla zdrowia, ze względu na zawartość kwasu erukowego. Jednak od 20 lat w Polsce hoduje się jedynie naturalne odmiany niezawierające tego kwasu, ale bogate w kwas linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) i oleinowy. Mają nieoceniony wpływ na dobre funkcjonowanie nerek, serca oraz kondycji skóry, a kwas oleinowy reguluje stosunek złego i dobrego cholesterolu we krwi. Olej rzepakowy jest też źródłem witaminy E, K i A, dzięki czemu ma rewelacyjny wpływ na skórę oraz wspomaga krzepnięcie krwi. Można go spożywać zarówno na zimno (np. do sałatek i dressingów), dodawać do wypieków oraz na nim smażyć (zalecane jest jednak krótkie smażenie z jego wykorzystaniem).
Miód rzepakowy jest bardzo charakterystyczny - ma intensywny słodki zapach, kremową konsystencję i niemal biały kolor. Jest łagodny w smaku, a aromat momentalnie przywodzi na myśl kwitnące pola rzepaku. Miód rzepakowy jest źródłem flawonoidów, witamin z grupy B, K, witaminy C, żelaza, potasu, magnezu i boru. Dobrze wpływa na funkcjonowanie tarczycy, śledziony, na tkankę kostną, wspomaga także regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym. Wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi i doskonale odżywia wyczerpany organizm (np. w trakcie rekonwalescencji). Niestety w przeciwieństwie do wielu innych miodów ma niską aktywność antybiotyczną.