Wycieranie brudnych rąk ścierką, dodawanie soli palcami. Naukowcy zbadali, jakie błędy popełniamy w kuchni

Obecnie nikomu nie trzeba przypominać, by regularnie myć ręce i nie dotykać nimi oczu i ust. Pandemia mocno nas na to uwrażliwiła. O higienę powinniśmy jednak dbać w o wiele szerszym zakresie - na przykład w kuchni. Naukowcy sprawdzili, jakie błędy popełniamy tam najczęściej.

Higieniczne gotowanie? Nie do końca

Osoby, które spędzają wiele czasu na przygotowywaniu posiłków, dobrze wiedzą, że w kuchni trudno uniknąć bałaganu. A to coś się rozleje, a to coś pryśnie, a to upadnie... Nie oznacza to jednak, że w kwestii higieny powinniśmy wrzucić na luz. Wręcz przeciwnie. W końcu wszystkie drobnoustroje mogą trafić razem z jedzeniem do naszych organizmów!

Naukowcy z niemieckiego Federalnego Instytutu Oceny Ryzyka (BfR) przeanalizowali telewizyjne programy o gotowaniu pod kątem popełnianych błędów związanych z higieną. Jak raportuje dr Gaby-Fleur Böl, okazało się, że znani i lubiani kucharze średnio co 50 sekund popełniali małe błędy, a średnio co 2,5 minuty dopuszczali się rażących zaniedbań! Co zwróciło uwagę badaczy?

Do najpoważniejszych zaniedbań należały:

  • niemycie rąk przed przygotowywaniem potrawy,
  • wycieranie brudnych rąk w ścierkę zamiast umycia ich w wodzie z mydłem,
  • niemycie rąk po kichaniu, wytarciu nosa lub podrapaniu się,
  • używanie tej samej deski do krojenia różnych produktów spożywczych,
  • solenie potraw palcami.
Zobacz wideo Jaj wyczyścić drewniane akcesoria kuchenne? Podpowiadamy

Co więcej, badacze sprawdzili również, jak zachowania kucharzy z programów telewizyjnych wpływają na odbiorców. Zebrano ochotników, którzy otrzymali zadanie obejrzenia losowo wybranego programu i odtworzenia potrawy przygotowywanej przez kucharza. Jak się okazało, uczestnicy eksperymentu powielali niehigieniczne zachowania gwiazd - poziom higieny był bardzo podobny.

Jak zadbać o maksimum higieny w kuchni?

Na podstawie przeprowadzonego eksperymentu naukowcy przygotowali zestaw porad dotyczących zachowania higieny w kuchni:

  • Przed przygotowaniem posiłku należy umyć ręce wodą z mydłem.
  • Wszystkie powierzchnie, na których przygotowuje się jedzenie, należy najpierw dokładnie umyć.
  • Między kolejnymi etapami przygotowania potrawy należy umyć zabrudzone powierzchnie.
  • Podczas pracy z surowymi produktami, a zwłaszcza z mięsem, należy wymienić deskę do krojenia i inne narzędzia, a przynajmniej je umyć i sparzyć.
  • Należy pamiętać o odpowiednim czasie gotowania potraw – zwłaszcza mięsnych i rybnych.
  • Produkty, które wymagają chłodzenia, należy odpowiednio przechowywać, dbać o ich temperaturę. Mięso i ryby powinno się trzymać w najzimniejszym miejscu w lodówce.

Więcej o tym, jak najlepiej układać jedzenie w lodówce:

LodówkaLodówka ma chłodzić, a nie zamrażać. Jaka powinna być temperatura w lodówce?

  • Wszystkie warzywa i zioła należy dokładnie umyć przed spożyciem, a niejadalne części – usunąć.
  • Podczas pikniku lub grilla produkty, które łatwo się psują, trzeba przechowywać w niskiej temperaturze.
  • Potrawy spożywane na ciepło należy przechowywać w temperaturze powyżej 65 st. C lub schłodzić je do temperatury niższej niż 7 st. C.
  • Brudne ścierki i gąbki to biologiczne bomby. Należy wymieniać je nie rzadziej niż raz w tygodniu. Te, które nadają się do prania, należy wyprać w temperaturze minimum 60 st. C.

Na mniej więcej połowie z przebadanych ściereczek naukowcy znaleźli kilka typów potencjalnie szkodliwych dla nas bakteriiNaukowcy ostrzegają. Ścierki kuchenne to siedlisko bakterii, które mogą wywoływać zatrucia pokarmowe

O czym jeszcze warto pamiętać w kuchni?

Nie tylko na brudnych nożach i deskach do krojenia można przenieść drobnoustroje. Po użyciu należy też dobrze umyć tarki.

Mięsa drobiowego nie należy myć pod kranem, gdyż sprzyja to rozprzestrzenianiu się mikrobu Campylobacter jejuni - może się przenosić np. na gąbkę, a stamtąd do układu pokarmowego. Więcej o tym:

Nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniemNie wolno myć surowego kurczaka. Jak więc zabezpieczyć się przed bakteriami?

Surowe jajka przed użyciem należy sparzyć, skorupki wyrzucić od razu do kosza, a ręce dokładnie umyć. Dzięki temu unikniemy rozprzestrzeniania się Salmonelli, która potencjalnie może znajdować się na jajkach.

Powierzchnie w kuchni warto przecierać płynem antybakteryjnym po każdym użyciu (zwłaszcza gdy przygotowujemy surowe mięso). Zmniejszy to ryzyko zakażenia drobnoustrojami.

Nieprawidłowa higiena podczas przygotowywania posiłków może spowodować pojawienie się przykrych dolegliwości m.in. ze strony żołądka. Wdrożenie tych zasad w życie pomoże tego uniknąć, a przynajmniej zminimalizować ryzyko.