Tarka do wasabi - z czego tradycyjnie jest zrobiona? W "Milionerach" padło pytanie o japoński przyrząd
Uczestnik programu 'Milionerzy" przekonał się w ostatnim odcinku, jak cenna jest wiedza kulinarna. W teleturnieju padło pytanie o to, z czego tradycyjnie robi się tarkę do wasabi. Jaka jest poprawna odpowiedź?
"Milionerzy" - pytanie o tarkę do wasabi
Tradycyjnym dodatkiem do sushi jest tarty chrzan wasabi. Tarka, na której ściera się korzeń ostrego chrzanu, według japońskiej tradycji powinna być zrobiona ze specjalnego surowca. Jakiego? O to zapytano w ostatnim odcinku teleturnieju "Milionerzy".
Pytanie brzmiało: Oryginalna tarka do wasabi, trąca korzeń tej rośliny na jednolitą pastę to tarka...
Można było wybrać jedną z odpowiedzi:
- A: z tataraku
- B: ze skóry kury
- C: z liści wiśni
- D: ze skóry rekina
Znacie prawidłową odpowiedź? Jeżeli nie, to na wszelki wypadek (na przykład gdybyście wybierali się do "Milionerów" lub podobnego programu) warto zapamiętać, że tradycyjnie taką tarkę robi się ze skóry rekina. Poprawna jest zatem odpowiedź D.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku