Tarka do wasabi - z czego tradycyjnie jest zrobiona? W "Milionerach" padło pytanie o japoński przyrząd

Uczestnik programu 'Milionerzy" przekonał się w ostatnim odcinku, jak cenna jest wiedza kulinarna. W teleturnieju padło pytanie o to, z czego tradycyjnie robi się tarkę do wasabi. Jaka jest poprawna odpowiedź?

"Milionerzy" - pytanie o tarkę do wasabi

Tradycyjnym dodatkiem do sushi jest tarty chrzan wasabi. Tarka, na której ściera się korzeń ostrego chrzanu, według japońskiej tradycji powinna być zrobiona ze specjalnego surowca. Jakiego? O to zapytano w ostatnim odcinku teleturnieju "Milionerzy".

Wasabi Farm Poland mieszcząca się pod Radomiem to jedyna w Europie Środkowej farma wasabi.Jedyna farma wasabi w Europie Środkowej jest w Polsce. "Jeśli ktoś chce je uprawiać dla pieniędzy, przegrał na starcie"

Pytanie brzmiało: Oryginalna tarka do wasabi, trąca korzeń tej rośliny na jednolitą pastę to tarka...

Można było wybrać jedną z odpowiedzi:

  • A: z tataraku
  • B: ze skóry kury
  • C: z liści wiśni
  • D: ze skóry rekina

Znacie prawidłową odpowiedź? Jeżeli nie, to na wszelki wypadek (na przykład gdybyście wybierali się do "Milionerów" lub podobnego programu) warto zapamiętać, że tradycyjnie taką tarkę robi się ze skóry rekina. Poprawna jest zatem odpowiedź D.

Zobacz wideo A co do wasabi? Sushi! A najlepiej w wersji wypasionej