Street food to wymysł naszych czasów? Nic bardziej mylnego. W Pompejach odkryto stragan sprzed dwóch tysięcy lat
Street food to żadna nowość
Archeolodzy dokonali niezwykłego odkrycia - w Pompejach znaleźli pozostałości po ulicznym straganie z jedzeniem sprzed dwóch tysięcy lat. Okazuje się, że street food święcił triumfy już w starożytności.
Stragan został odkryty na stanowisku Regio V, które nie jest udostępnione do zwiedzania. Znaleziono pozostałości termopilium (po łacinie oznacza to ladę z gorącymi napojami) z głębokimi otworami, gdzie umieszczano słoiki z terakoty. W niektórych pojemnikach zachowały się ślady po żywności.
Na froncie lady znajdują się freski przedstawiające kurczaka oraz dwie kaczki wiszące do góry nogami. Można podejrzewać, że to właśnie z ich mięsa przygotowywane były sprzedawane przekąski.
Massimo Ossana, dyrektor parku archeologicznego w Pompejach, jest bardzo podekscytowany znaleziskiem. Jak powiedział:
To jest niezwykłe odkrycie. Po raz pierwszy wykopano całe termopilium!
Poza termopilium archeolodzy wykopali zdobioną misę z brązu (znaną jako patera), ceramiczne słoiki do przyrządzania zup i gulaszów, butelki na wino oraz amforę. Jak mówi Valeria Amoretti, antropolożka:
Wstępne analizy wskazują, że symbole namalowane na przodzie lady przynajmniej częściowo miały pokazywać produkty, które sprzedawano na tym straganie.
Ekspertka dodała także, że w naczyniach znaleziono ślady wieprzowiny, wołowiny, ryb i ślimaków, co świadczy o dużej różnorodności produktów zwierzęcych wykorzystywanych do przygotowywania potraw.
Pompeje - trochę historii
Pompeje to miasto zamieszkiwane niegdyś przez ok. 13 tys. osób, położone w dzisiejszych Włoszech, zostało pogrzebane w 79 roku n.e. podczas erupcji wulkanu Wezuwiusz. Pompeje znajdują się ok. 23 km na południowy wschód o Neapolu. Pierwsze ślady dawnego miasta odkryto dopiero pod koniec XVI wieku. Obecnie funkcjonuje tam stanowisko archeologiczne, częściowo udostępnione do zwiedzania. Pompeje znajdują się na liście obiektów Światowego Dziedzictwa UNESCO.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Tłusty czwartek 2021 - kiedy przypada, skąd wzięła się tradycja? Przepisy na faworki i pączki
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii