Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię naukową, w której stwierdził, że spożywanie larw mącznika jest bezpieczne, a co więcej bardzo zdrowe. Czy to oznacza, że już wkrótce robaki pojawią się w sałatkach?

Pamiętacie jeden z dziecięcych kawałów "z brodą", dialog w piaskownicy? Rozmawia dwoje dzieci: - Co jesz? - Mięsko. - A skąd masz? - Przypełzło. I zanim zrobicie teatralne "blee", pomyślcie, że w niektórych krajach Ameryki Południowej, Azji czy Afryki jedzenie robaków to norma, a już niedługo mogą trafić do powszechnej konsumpcji w Unii Europejskiej. W ostatnią środę Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię naukową, według której jedzenie larw mącznika jest bezpieczne i zdrowe. Oznacza to, że larwy mącznika będą mogły być sprzedawane jako żywność dla ludzi.

Larwy mącznika - wartości odżywcze

Larwy mącznika młynarka mogą być spożywane w całości lub w postaci sproszkowanej. Eksperci potwierdzili, że są doskonałym niskotłuszczowym źródłem białka. Naukowcy zgodzili się także, że robaki odżywiane niektórymi rodzajami karmy mogą wywołać reakcję alergiczną, ale w zaproponowanej formie to ryzyko jest niskie. 

Zobacz wideo Karnawałowe przekąski - na imprezę i nie tylko

Robaki jako rozwiązanie ekologiczne

Zainteresowanie upowszechnieniem spożywania robaków trwa nie od dziś. Już w 2013 roku  Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa uznała je za żywność bezpieczną dla ludzi i zwierząt, niskotłuszczową, bogatą w białko. Stwierdzono również, że upowszechnienie jedzenia robaków może pomóc w walce z głodem, a także jest ekologiczne. Dziś wiemy, że jako pokarm wysokobiałkowy są pożądanym zamiennikiem mięsa ze zwierząt hodowlanych i z ryb. Ich hodowla nie wymaga tak ogromnych ilości wody i ma dużo mniejszy ślad węglowy. Słowem: robaki na talerzu to przyszłość i wcale nie tak odległa. A w kolejce do zaopiniowania przez EFSA są już świerszcze i szarańcze.

Jak przyrządzić mączniki? Jak one smakują?

W polskiej kuchni robaki praktycznie nie istnieją, ale wszyscy podróżnicy wiedzą, że w niektórych rejonach świata stanowią nie lada przysmak. Często są podawane jako przekąski, np. suszone lub smażone na głębokim oleju. Jakie dania będziemy przygotowywać z mączników? Oczywiście trudno byłoby zrobić z nich kotlety czy pieczeń, ale mogą być dodatkiem do sałatek, makaronów, ciastek i batonów energetycznych, posypek czy panierek (zwłaszcza w formie sproszkowanej). Możliwe, że będziemy je traktować jako przekąskę i jeść jak chipsy czy orzeszki. Bo do smaku tych ostatnich najbardziej zbliżony jest smak mączników. Cechują się także kruchością i mają aromat zbliżony do drewna lub zboża.

To co... kto zamawiał tagliatelle z mącznikami, raz? 

Więcej o:
Copyright © Agora SA