Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
Niemcy bardzo poważnie podchodzą do nowych mutacji koronawirusa i w obawie przed kolejnym uderzeniem pandemii wcale nie planują luzować obostrzeń. Mimo to właściciele polskich sklepów i restauracji w Niemczech radzą sobie bardzo dobrze. Polskie jedzenie sprzedaje się doskonale.
Pierogi, przysmak nie tylko na święta
Właścicielka restauracji "Mały książę", znajdującej się w południowym Berlinie, opowiada, że największym zainteresowaniem cieszą się pierogi i ciasta, czytamy na portalu Money.pl. W okresie świątecznym część Polaków nie zdecydowała się na powrót na Boże Narodzenie do kraju. W tym okresie hitem sprzedażowym były pierogi z różnymi farszami, sprzedawane na tackach po 400 g. Również po świętach pierogi sprzedają się doskonale. Polacy na emigracji przed pandemią chętnie przychodzili na domowe ciasta, a teraz kupują je na wynos.
Więcej chętnych na polską kuchnię
Nie tylko Polacy, lecz także Niemcy chętnie kupują polskie potrawy i produkty. Jak mówi właścicielka "Małego księcia" przed lockdownem wielu Niemców jeździło na zakupy do Polski. Teraz odwiedzają polskie sklepy i restauracje w swoim kraju. Jej słowa - zarówno co do klientów polskich, jak i niemieckich - potwierdzają pracownicy sklepu Polnische Spezialitäten z Wolfsburga. Polskie produkty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem.
Nie wszystkim jest łatwo
Kucharka i właścicielka lokalu znajdującego się w zachodnich Niemczech nie miała jednak tak łatwo. Ze względu na obostrzenia musiała zamknąć swoją restaurację, jednak wciąż próbuje obejść zakazy. Wraz ze wspólniczką zdecydowały się na nieoficjalne działanie - przygotowują jedzenie dla większych grup, na przykład dla jednostek straży pożarnej czy policji. Jak mówią, czasem przygotowują dania kuchni niemieckiej, a czasem kuchni polskiej.
Lockdown w Niemczech ma być wydłużony co najmniej do połowy lutego, zwłaszcza że pojawiają się kolejne pomysły na zakazy. Niektórzy twierdzą, że nie ma co spodziewać się luzowania obostrzeń przed początkiem kwietnia.
-
Dlaczego panierka odkleja się od kotleta schabowego? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak tego uniknąć
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Robert Makłowicz - jakie potrawy zjadł w swoich programach? Powstała analiza. Nie tylko liczby robią wrażenie
-
Popcorn brownie można dostać w sieciówce fast food. A łatwo zrobisz je w domu [PRZEPIS]
- Potrawy z ziemniaków. Przekonaj się, co wiesz o tym polskim warzywie. Będzie komplet?
- Francja. Gastro ma takie wsparcie rządu, że nie opłaca się otwierać knajp nielegalnie. U nas to już norma
- Rolada z luzowanych udek z kurczaka na kremowym puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem
- Najnowszy raport o stanie zdrowotnym Polaków NIPZ-PZH: W diecie Polaków jest zbyt dużo niezdrowych tłuszczów nasyconych
- Łap Banana, czyli nowy smak w serii napojów Huel Ready-to-drink