Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie

W jaki sposób rozbijacie jajko? Jeżeli uderzacie skorupką o brzeg naczynia, to przekonamy was, by tego nie robić. Sprawdźcie, jak najlepiej rozbijać jajko

Większość z nas, gdy musi dodać surowe jajko do jakiejś potrawy, rozbija skorupkę, uderzając o brzeg naczynia. Tę czynność wykonuje również wielu kucharzy-celebrytów, których programy są tak chętnie oglądane - wprawnym ruchem rozbijają jajka o kant i wlewają zawartość do misy. Okazuje się jednak, że takie rozbijanie jajek to błąd. Dlaczego? Jak najlepiej rozbić jajko?

JajkaBiałe czy brązowe? Sprawdzamy, czy kolor jajka ma znaczenie

Jak poprawnie rozbijać jajka?

Gdy uderzamy skorupką o ostrą krawędź lub kant, skorupka kruszy się na wiele drobnych kawałków, które często lądują razem z surowym jajkiem w naczyniu. Kiedy uderzymy jajkiem o twardą i płaską powierzchnię np. o blat stołu, siły równomiernie rozłożą się na skorupce i nie powinniśmy znaleźć jej resztek w surowym jajku. 

Rozbijanie jajek - sprawa większej wagi

Resztki skorupek w jajecznicy czy misie ze składnikami na ciasto dość trudno wyłowić. Oprócz tego, że są irytującym "dodatkiem", mogą też być potencjalnym zagrożeniem, zwłaszcza w płynnej jajecznicy czy w koglu-moglu. Jeśli na skorupce znajdują się bakterie salmonelli, a jajko nie zostało wcześniej sparzone, drobnoustroje dostaną się do potrawy i mogą wywołać chorobę. 

Wokół jajek urosło wiele kontrowersji - jeść czy nie jeść? Pytamy ekspertkęIle jajek dziennie? Czy warto je jeść? Zapytaliśmy dietetyczkę

Mocne uderzenie o brzeg naczynia to także większe prawdopodobieństwo rozerwania żółtka. Przy przygotowaniu jajecznicy czy ciasta to raczej bez znaczenia, ale jeśli przyrządzamy choćby jajko sadzone czy w koszulce, lepiej by żółto było całe. 

Zobacz wideo Jajko sadzone z zielonym białkiem. Śniadanie z zaskoczenia

A wy jak rozbijacie jajka? O blat czy brzeg naczynia?