Najlepsze pączki we Wrocławiu. Gdzie ustawić się w kolejce w Tłusty Czwartek 2021?

Tłusty czwartek to dzień, w którym tradycyjnie swoje święto obchodzą pączki. Wrocław ma wiele punktów, w których pączki można zjeść przez cały rok. Są też i takie miejsca, gdzie kolejki po pączki ustawiają się tylko raz w roku. Sprawdźmy, gdzie we Wrocławiu można znaleźć dobre pączki i czy jest opcja zamówienia ich z wyprzedzeniem.

Najlepsze pączki we Wrocławiu

Znaleźć najlepsze pączki we Wrocławiu zapewne nie będzie trudno. Zwykle o jakości pączków serwowanych w poszczególnych cukierniach świadczą kolejki ustawiające się przed tymi punktami. Najdłuższe ogonki pojawiają się przed cukierniami oczywiście w tłusty czwartek. W tym dniu poszukiwane są szczególnie pączki z idealną warstwą lukru, chrupiące i najlepiej jeszcze ciepłe. Gdzie we Wrocławiu udać się po takie pączki? Oto trzy propozycje:

  • Cukiernia ''Pod Trumienką'', ul. Marii Skłodowskiej-Curie 51

Miejsce kultowe dla Wrocławian. Swą nazwę zawdzięcza sąsiedztwu zakładu pogrzebowego. Jest jedną z najstarszych i najsłynniejszych cukierni we Wrocławiu. Słynie z przepysznych ciepłych pączków, serwowanych przez cały rok, jak i kultowych gorących pizzerek. Pączki zaskakują bogactwem smaków, ich twórcy proponują przeróżne nadzienia, poczynając od klasycznej róży, róży z malinami, poprzez maliny, wiśnię, truskawkę, pomarańczę, kiwi, mango z marakują, jagody z jeżynami, na bananie, nadzieniu serowo-budyniowym i włoskiej czekoladzie skończywszy. Pączki mają swoją wagę, powalają ilością nadzienia i nie pozwalają o sobie zapomnieć za sprawą chrupiącej skórki.

  • Cukiernia Łomżanka, ul. Ruska 10

Cukiernia, założona w 1935 roku w Łomży, do Wrocławia przeniesiona została w 1946 roku. Jej tradycją są pączki z nadzieniem różanym oraz faworki. Choć sprzedawane są one przez cały rok, to w tłusty czwartek ustawiają się przed nią gigantyczne kolejki (mimo znajdującej się nieopodal konkurencyjnej sieciówki). Pączki z Łomżanki, polane lukrem, z odrobiną skórki cytrynowej, wypełnione są doskonałym różanym nadzieniem i zjada się je w kilka chwil.

  • Cukiernia Gigi, ul. Świeradowska 51/57

Cukiernia oferuje pączki przez cały karnawał, który w tym roku postanowiła przedłużyć do końca lutego. Czynna jest od poniedziałku do niedzieli, a o dniach bez pączków uprzedza na swoim profilu na Facebooku i Instagramie. W ofercie znajdują się pączki z rozmaitym nadzieniem, np. z pomarańczową ricottą, malinami, kremem pistacjowym bądź waniliowym. Puszyste ciasto wypełnione jest nadzieniem i oblane lukrem albo obsypane cukrem pudrem. Hitem są pączki z różą, nadziewane jeszcze przed smażeniem płatkami róży utartymi wyłącznie z cukrem.

Najlepsze pączki – Wrocław zaprasza do pączkarni

W każdym mieście znajdziemy przynajmniej jedną cukiernię, która robi po prostu najlepsze pączki. Wrocław ma takich punktów kilka. Z pewnością można do nich zaliczyć wspomniane już cukiernie ''Pod Trumienką'' i ''Łomżankę'', specjalizujące się w pączkach. Przygotowywane tam pączki wyróżniają się smakiem, zapachem i wyglądem. Złociste pączki przyciągają oko błyszczącą, cienką warstwą lukru, pachną drożdżami i lukrem z odrobiną cytryny, nie odstręczają zaś sztucznym aromatem waniliowym ani wonią starego tłuszczu. Ważna jest też konsystencja i wilgotność ciasta oraz ilość i rodzaj nadzienia. W opisywanych wcześniej cukierniach pączki spełniają te wymagania. Gdzie jeszcze we Wrocławiu znajdziemy miejsca z dobrymi pączkami?

  • Stara Pączkarnia, ul. Kuźnicza 25

Tu pączki można kupić przez cały rok. Choć jest to przedstawiciel sieci pączkarni, mającej swoje punkty w całej Polsce, to wypiekane tu pączki bazują na tradycyjnej recepturze i kuszą oryginalnymi i niepowtarzalnymi smakami. Sekret tkwi w puszystym i delikatnym cieście, ale także bogato nadzianym wnętrzu.

  • Chleboteka, ul. Ruska 64/65

Te pączki nie są może zbyt wielkie rozmiarem, ale na pewno warto ich spróbować. Puszyste ciasto, niezbyt ciężkie, optymalna warstwa lukru, odrobina skórki cytrynowej oraz nieco zadziorne nadzienie – z róży, powideł śliwkowych bądź adwokatu, to po prostu walory, którym nie sposób się oprzeć.

Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?

Najlepsze cukiernie – Wrocław ma ich kilka

Pączki w tłusty czwartek mają w swojej ofercie zarówno piekarnie, jak i najlepsze cukiernie. Wrocław to miasto, w którym dobrych cukierni nie brakuje. W tym roku, z racji panującej sytuacji epidemicznej i obowiązujących obostrzeń, pączki będą sprzedawane wyłącznie na wynos lub dowóz. Wrocławskie cukiernie dołożą z pewnością wszelkich starań, by przyciągnąć klientów swoją ofertą tłustoczwartkową.

  • Cukiernia Gondek, ul. Bolesława Krzywoustego 302

Pączki z cukierni Gondek są naturalne, bez polepszaczy, nadziewane marmoladą różaną. Pęcherzykowata struktura wnętrza i mocno wypieczona skórka robią robotę. Czegóż chcieć więcej?

  • Piekarnia i Cukiernia Biskupin, ul. Olszewskiego 77

W ofercie, prócz tradycyjnego pączka z różą, znajdują się pączki z toffi, adwokatem oraz hiszpański. Lekkie, żółciutkie ciasto o puchatej strukturze, chrupiąca skórka i doskonale komponująca się z nadzieniem lukrowa otoczka – to wszystko zachęca do pałaszowania.

  • Cukiernia Dinette, Plac Teatralny 8

Pączki pojawiają się tu już na trzy tygodnie przed tłustym czwartkiem. Pączek z różą, tj. nadziewany konfiturą różaną i płatkami róży w cukrze, puszysty, obficie lukrowany, ręcznie robiony, smażony na tłuszczu roślinnym – czyż to nie spełnienie marzeń pączkożercy?

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu zachęcają do zamówień

Najlepsze cukiernie we Wrocławiu, nawet te, których specjalnością nie są pączki, w tłusty czwartek dokładają wszelkich starań, by zadowolić klientów. W tym roku, z uwagi na panującą sytuację epidemiczną, cukiernie szczególnie zachęcają do składania zamówień na święto pączka. Zamówienia na tłusty czwartek przyjmuje na przykład Chleboteka. W Cukierni Gondek zamówienia można składać osobiście, telefonicznie lub drogą mailową. Zamówienia przyjmuje też specjalizująca się w pączkach Cukiernia Łomżanka. Zamówienia on-line można także składać w restauracji Concept Stu Mostów.

Zobacz też: Faworki: tradycyjny przysmak, który przygotujesz w kilka minut

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.