Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc

Sałaty w sklepach zachęcają pięknymi kolorami i chrupiącymi, jędrnymi liśćmi. Niestety w domu bywa z nimi różnie. Jeśli nie dbamy o nie odpowiednio, szybko tracą swój apetyczny wygląd, co zmusza nas do wyrzucania ich do kosza. Okazuje się, że można uniknąć i jednego, i drugiego. Dziś o tym, jak przedłużyć świeżość sałat, a także jak je odświeżyć, gdy trochę nam zwiędną.

Jak zachować świeżość sałaty?

Sałata to nietrwałe warzywo. Łatwo ją uszkodzić, a gdy poleży przez kilka dni w lodówce, szybko traci wilgoć, staje się zwiędnięta i niezbyt apetyczna. By tego uniknąć, przede wszystkim trzeba ją odpowiednio przechowywać w lodówce. Jak? Oto kilka popularnych sposobów:

  • Rozdzielenie liści, umycie, rozłożenie jeszcze lekko mokrych na ręczniku papierowym, ułożonym na bawełnianej albo lnianej ściereczce i zwinięcie w luźny rulon. Dzięki temu sałata będzie miała dostęp do wody, więc nie zwiędnie. Jednocześnie naturalny materiał ściereczki zapobiegnie zbieraniu się nadmiaru wilgoci i szybszemu psuciu się.
  • Umycie, osuszenie, owinięcie w ręcznik papierowy i włożenie do pojemnika albo foliowej torebki. Foliowe opakowanie zapobiegnie nadmiernej utracie wody, a ręcznik papierowy sprawi, że sałata nie będzie przemoczona, co sprzyja rozwojowy drobnoustrojów.
  • Umycie i osuszenie w wirówce, pozbycie się wody z pojemnika i włożenie sałaty znów do wirówki. Więcej o tej metodzie w osobnym artykule.
Zobacz wideo Zobaczcie też inne podejście do metody z wirówką.

Sałata w kąpieli

Niedawno popularny stał się jeszcze jeden trik. Pewna tiktokerka podzieliła się nim ze swoimi obserwatorami. Autorka profilu tastegreatfoodie pokazała metodę na przechowywanie sałaty w pojemniku z wodą. Oddzieliła listki, umieściła je w słoiku wypełnionym zimną wodą, zakręciła i wstawiła do lodówki. Tak zabezpieczona sałata ma wytrzymać nawet miesiąc. Należy jednak pamiętać o wymianie wody na świeżą co dwa dni, by wewnątrz nie rozwijały się mikroorganizmy, a także o szczelnym zamykaniu słoika - dostęp powietrza także wzmaga ich namnażanie.

Jak to ma działać?

Sałata przechowywana w suchym środowisku szybko traci wodę, dlatego więdnie. Trzymanie jej w świeżej wodzie i w lodówce, ale bez dostępu powietrza zapewni jej stałe nawilżenie, bez ryzyka rozwoju drobnoustrojów. W podobny sposób poleca się przechowywać świeży koperek czy natkę pietruszki:

Koperek to jedno z ziół, które najczęściej spotyka się w polskich kuchniach.Wystarczy suchy słoik, by koperek zachował świeżość nawet przez dwa tygodnie

Jak odświeżyć zwiędniętą sałatę?

Trik na przechowywanie liści w wodzie to też genialny sposób na odświeżenie sałaty, która już straciła jędrność. Takie listki wystarczy zamoczyć w zimnej wodzie na kilkanaście minut. Po tym czasie znów będą apetycznie chrupiące.

Uwaga! Niestety nie da się odratować sałaty w każdym stanie. Zanim zabierzecie się za odświeżanie listków, sprawdźcie, czy są tylko zwiędnięte, czy może zaczęły się już psuć. Stają się wtedy ciemne i maziste. W tym wypadku należy się ich pozbyć - nie są ani smaczne, ani zdrowe.

Sałatę lepiej ciąć i myć samodzielniePaczkowana sałata, obrane warzywa, suszona żurawina - tych "gotowców" lepiej unikaj w supermarkecie

Sposoby na przechowywanie i odświeżanie sałaty sprawdzą się do wielu jej odmian, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej, masłowej, endywii, cykorii, a także liści szczawiu czy botwinki oraz pęczków świeżych ziół. To świetny sposób na przedłużenie świeżości i uniknięcie marnowania jedzenia.