Sałata to nietrwałe warzywo. Łatwo ją uszkodzić, a gdy poleży przez kilka dni w lodówce, szybko traci wilgoć, staje się zwiędnięta i niezbyt apetyczna. By tego uniknąć, przede wszystkim trzeba ją odpowiednio przechowywać w lodówce. Jak? Oto kilka popularnych sposobów:
Niedawno popularny stał się jeszcze jeden trik. Pewna tiktokerka podzieliła się nim ze swoimi obserwatorami. Autorka profilu tastegreatfoodie pokazała metodę na przechowywanie sałaty w pojemniku z wodą. Oddzieliła listki, umieściła je w słoiku wypełnionym zimną wodą, zakręciła i wstawiła do lodówki. Tak zabezpieczona sałata ma wytrzymać nawet miesiąc. Należy jednak pamiętać o wymianie wody na świeżą co dwa dni, by wewnątrz nie rozwijały się mikroorganizmy, a także o szczelnym zamykaniu słoika - dostęp powietrza także wzmaga ich namnażanie.
Sałata przechowywana w suchym środowisku szybko traci wodę, dlatego więdnie. Trzymanie jej w świeżej wodzie i w lodówce, ale bez dostępu powietrza zapewni jej stałe nawilżenie, bez ryzyka rozwoju drobnoustrojów. W podobny sposób poleca się przechowywać świeży koperek czy natkę pietruszki:
Trik na przechowywanie liści w wodzie to też genialny sposób na odświeżenie sałaty, która już straciła jędrność. Takie listki wystarczy zamoczyć w zimnej wodzie na kilkanaście minut. Po tym czasie znów będą apetycznie chrupiące.
Uwaga! Niestety nie da się odratować sałaty w każdym stanie. Zanim zabierzecie się za odświeżanie listków, sprawdźcie, czy są tylko zwiędnięte, czy może zaczęły się już psuć. Stają się wtedy ciemne i maziste. W tym wypadku należy się ich pozbyć - nie są ani smaczne, ani zdrowe.
Sposoby na przechowywanie i odświeżanie sałaty sprawdzą się do wielu jej odmian, np. rukoli, roszponki, sałaty lodowej, masłowej, endywii, cykorii, a także liści szczawiu czy botwinki oraz pęczków świeżych ziół. To świetny sposób na przedłużenie świeżości i uniknięcie marnowania jedzenia.