Burger King wprowadza roślinne nuggetsy. Spróbowaliśmy nowej wege przekąski

Burger King właśnie poszerzył swoje roślinne menu. Obok roślinnej wersji jednej z kanapek w ofercie sieci pojawiły się nuggetsy na bazie soi. Postanowiliśmy spróbować nowych wegetariańskich przekąsek. Jak smakują?

Najpierw była roślinna kanapka. Teraz do roślinnego menu Burger Kinga dołączyła kolejna pozycja - nuggetsy, które do tej pory można było chrupać tylko w wersji z kurczaka. Nowość jest już dostępna, przekąskę można zamówić online lub na wynos w całej Polsce. Sześć sztuk kosztuje 9,99 zł.

Roślinne nuggetsy powstały na bazie soi we współpracy z The Vegetarian Butcher. Burger King zapewnia, że są smażone z frytkami, więc rzeczywiście są wegetariańskie, bo nie mają styczności z olejem, na którym robione jest mięso. Sieć przekonuje, że nowe nuggetsy zasmakują tym, którzy chcą ograniczyć jedzenie mięsa lub całkowicie je wyeliminować, ale trudno im zrezygnować ze smaku klasycznej przekąski.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na nuggetsy z halloumi

Mięsne vs. roślinne

Postanowiłam to sprawdzić i porównać ze sobą obie wersje. To, na co od razu zwróciłam uwagę, to zapach (roślinne pachną tak samo jak te klasyczne) oraz wygląd nuggetsów - zarówno na zewnątrz, jak i w środku. W pierwszej chwili trudno było mi się zorientować, czy jem wersję wege czy z kurczakiem. Dobrze, że były zapakowane w oddzielne torebki, bo można byłoby je ze sobą pomylić. Ich struktura właściwie niczym się nie różni, w środku wyglądają bardzo podobnie. I bardzo podobnie smakują, co można poczytywać za plus, jeżeli ktoś rzeczywiście próbuje przejść na bezmięsną dietę, ale lubi smak nuggetsów z kurczaka.

Niżej dla porównania zamieszczam dwa zdjęcia, na których widać, jak nuggetsy roślinne i mięsne prezentują się w środku:

embed

Nuggetsy roślinne fot. materiały redakcji

embed

Nuggetsy z kurczaka, fot. materiały redakcji

Nie odkryję Ameryki, kiedy powiem, że przekąska najlepiej smakuje na ciepło. Panierka jest chrupiąca, choć trochę za bardzo pachnie smażeniem, mogłaby być też mniej nasączona olejem. Środek - miękki, co ważne - nie gumowaty. Do nuggetsów można też dobrać sos, do wyboru: czosnkowy, musztardę miodową, barbecue oraz sweet chilli. Mój faworyt - czosnkowy, choć oczywiście każdy lubi co innego.

McDonald's też będzie miał roślinnego burgera

Nie tylko Burger King postanowił wprowadzić do swojej oferty roślinne produkty. W listopadzie 2020 McDonald's ogłosił, że w kolejnym roku zamierza przeprowadzić testy kanapki z roślinnym kotletem. Burger w wersji wege ma być wprowadzony testowo w kilkunastu lokalizacjach, na razie nie wiadomo jednak, w których konkretnie krajach się pojawi.

Póki co nie zostało też jasno powiedziane, która firma będzie odpowiedzialna za wyprodukowanie McPlant (tak ma nazywać się roślinna nowość McDonald's). W serwisie Next Gazeta.pl przywoływaliśmy słowa prezesa Chrisa Kempczyńskiego, który w rozmowie z CNBC potwierdził, że firma ma doświadczenie we współpracy z Beyond Meat, ale nie zdecydowano jeszcze, kto będzie dostawcą. Amerykańska sieć telewizyjna skontaktowała się także z Beyond Meat. Przedstawiciel firmy przyznał, że firma tworzyła bezmięsny pasztet, który będzie częścią kanapki McPlant. 

Więcej o: