Lagun nie taki straszny, jak go malują. Wystarczy mały skok w bok

Lagun nie schodzi ostatnio z polskich ust i drzew. By spotkać tego dziwnego stwora, nie trzeba jechać do Krakowa. Można go zrobić samodzielnie.

Lagun - o co chodzi?

W piątek mediami zatrzęsła informacja o zwierzęciu, które od kilku dni przesiaduje na drzewie przed jednym z bloków i straszy mieszkańców. Po interwencji inspektorów Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami okazało się, że zgłaszany przez lokatorkę lagun to zwykły rogalik typu croissant. W internecie dosłownie zawrzało od żartów i memów na ten temat - również na stronach firm spożywczych i dyskontów, gdzie croissanty cieszą się popytem większym niż kiedykolwiek. Sprawą zainteresowały się także zagraniczne media.

No dobrze, żarty na bok (przynajmniej na chwilę). A jak zrobić tego mitycznego laguna? Przepis na domową wersję jest prosty, choć przygotowanie samego ciasta wymaga trochę czasu. Dla mniej cierpliwych mamy też wersję ekspresową.

Lagun, czyli croissant - przepis

Składniki:

Ciasto francuskie:

  • ok. 700 g mąki + 3 łyżeczki
  • łyżeczka drożdży
  • ok. 350 ml zimnego mleka
  • ok. 350 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • sól

Oraz:

  • jajko

Lagun - przepis krok po kroku:

  1. Przygotowujemy głęboką miskę. Dodajemy do niej ok. 500 g mąki, cukier, szczyptę soli oraz drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy mleko. Do mieszania najlepiej użyć własnej dłoni. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
  2. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1,5 godziny.
  3. Teraz czas na masę do przekładania ciasta. 300 g masła łączymy z 3 łyżeczkami mąki. Gotową masę formujemy w kształt prostokąta o wymiarach 30 x 13 cm, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  4. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkujemy na duży prostokąt (szerokość ok. 30-40 cm). Masło z dodatkiem mąki układamy na środku prostokąta z ciasta. Następnie zakładamy na nie górną 1/3 ciasta drożdżowego, a następnie zakładamy na to dolną 1/3 część drożdżowego (tak, jakbyśmy składali list na 3 części). Ciasto dociskamy i zlepiamy brzegi. Wszystko rozwałkujemy kolejny raz.
  5. Składamy ciasto na pół, aby powstał z niego prostokąt i ponownie wałkujemy je na kształt prostokąta.
  6. Następnie ponownie zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
  7. Ten proces rozwałkowania ciasta i schłodzenia należy powtórzyć jeszcze dwa razy, a potem ciasto znów należy włożyć w folii do lodówki na całą noc.
  8. Po nocy wyjmujemy ciasto i na tortownicy posypanej mąką rozwałkujemy je na prostokąt o długości ok. 30 cm i szerokości ok. 20 cm. Potem przecinamy je na pół.
  9. Każdą z połówek ciasta rozwałkujmy tak, aby powiększyły się ok. 1,5 raza. Następnie wykrawamy z ciasta trójkąty o wysokości ok. 15 cm.
  10. Trójkąty zawijamy tak by powstał kształt croissanta - zaczynamy od podstawy, a kończymy na wierzchołku. Przekładamy je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (rożek, który został po zawinięciu wierzchołka rogala powinien się znaleźć na spodzie). Całość odstawiamy na ok. 45 minut.
  11. Kiedy croissanty urosną, wkładamy je do piekarnika. Piekarnik powinien być rozgrzany do temperatury 190 stopni Celsjusza. Każdego rogalika smarujemy jajkiem i pieczemy przez ok. 20-25 minut.
  12. Uważnie obserwujemy proces pieczenia. Croissanty będą gotowe gdy osiągną złocisty kolor, ale jeśli przegapimy ten moment, możemy je łatwo przypalić. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Zobacz wideo Chrupiący croissant z bananem i kremem czekoladowym - genialna wersja na słodko

Lagun, czyli croissant - przepis błyskawiczny

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko

Lagun ekspresowy - przepis krok po kroku:

Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy z niego podłużne trójkąty i zwijamy w rogaliki, zaczynając od podstawy. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20-25 minut lub do czasu, aż się przyrumienią.

Ciekawostka: Z ciasta francuskiego można przygotować także hit wśród deserów 2021 - genialne cruffiny. Zobaczcie, jak je zrobić:

Lagun - jak jeść?

Lagun lub też croissant najlepiej smakuje solo - szczególnie ten na bazie samodzielnie przygotowanego ciasta. Francuzi zaś uwielbiają maczać go w mocno mlecznej kawie. Rogalik świetnie komponuje się też z dodatkami. Choć najczęściej tego typu bułki jemy na słodko, na przykład z masłem czekoladowym albo dżemem, są też genialne na słono, na przykład z delikatną wędliną, kremowym serkiem i świeżymi warzywami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.