Pokrzywa to zioło już nieco zapomniane, choć powoli zaczyna powracać do naszych kuchni. I bardzo dobrze, bo to jedna z tych roślin, które mają naprawdę dobry wpływ na nasze zdrowie, a w dodatku rośnie dosłownie pod nosem. O jej działaniu prozdrowotnym pisaliśmy niedawno, tak samo jak o tym, jak pozbawić jej właściwości parzących. Więcej o tym:
Pokrzywa nadaje się zarówno do naparów oraz herbat, jak i zup, sałatek czy koktajli. Doskonale sprawdzi się też jako składnik ciast. Przepis na bardzo prosty wypiek pojawił się ostatnio na Facebooku Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Radomiu.
Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste, a przy okazji w duchu zero waste, co wyjdzie nam na zdrowie - dosłownie. Napar powstały po blanszowaniu pokrzyw można wypić. Pozwoli między innymi oczyścić organizm z toksyn, obniżyć poziom cukru, wesprze pracę układu moczowego, a także pomoże złagodzić stres.
Pokrzywę myjemy i drobno siekamy, po czym sparzamy we wrzątku i odciskamy na sicie. Możemy też sparzyć i zblendować, co jak czytamy w poście, może być problematyczne ze względu na włókna. Pokrzywy mieszamy z olejem. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i solą, dodajemy pokrzywy i łączymy składniki. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Warto je wcześniej przesiać oraz wsypać do ciasta w dwóch turach - dzięki temu łatwiej będzie rozbić grudki, a ciasto będzie bardziej puszyste. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza do godziny. Jakiś czas przed końcem pieczenia warto wbić patyczek - jeśli będzie suchy, ciasto można wyjąć i ostudzić.
Dalsze udoskonalenia, w tym przekładanie bitą śmietaną i owocami według fantazji kucharza. Bez przekładania też pyszne, a szczególnie podczas wypraw do lasu
- czytamy w poście.
Zobaczcie też inne sezonowe zioło, które pysznie sprawdzi się w kuchni:
Nas namawiać nie trzeba - zjemy i z kremem, i solo. A wy co sądzicie o takim wypieku? Może mieliście okazję robią podobne ciasto samodzielnie?