Warzywa i owoce sezonowe to dobro, z którego powinniśmy nauczyć się korzystać. W kwietniu, dzięki ich rosnącej dostępności możemy zrezygnować z ciepłych, jednogarnkowych dań a skupić się na świeżych owocach oraz warzywach, które dostarczą naszemu organizmowi wiele składników odżywczych. Kolorowe, ciekawe i bogate w witaminy owoce i warzywa zachęcają nas do przygotowania pysznych, lekkich, wiosennych posiłków.
Warto sięgnąć po sezonowe warzywa oraz owoce, gdyż wtedy mamy pewność, że są one bogate w witaminy i mikroelementy potrzebne dla naszego organizmu. Choć kwietniowe sezonowe produkty dają nam dopiero przedsmak bardzo bogatego maja to i tak znajdziemy wśród nich bardzo dużo świeżych ziół, sałat czy innych produktów liściowych i cebulowych a także warzyw bulwiastych korzeniowych. Sprawdź jakie są najpopularniejsze warzywa sezonowe w kwietniu.
Jakie warzywa są najlepsze w kwietniu (a szczególnie w jego drugiej połowie)?
W przypadku sezonowych owoców pojawiających się w kwietniu, ich wybór jest znacznie mniejszy w porównaniu do warzyw, jednakże są również bogate w minerały, które powinny być dostarczone dla naszego organizmu.
Jakie owoce są najlepsze w kwietniu?
Szykując nasze podniebienia na truskawki, maliny, czereśnie i arbuzy, pora wyciągnąć ze spiżarek zapasy dżemów a zamrażarek owoców z poprzedniego lata i poczuć jego smak, kiedy za oknem jeszcze kapryśna, kwietniowa pogoda.
Zobacz też: Sezon na szparagi 2021. Kiedy pojawią się szparagi? Kiedy będą najtańsze?