Zapomnieliście zamarynować karkówkę? Nic straconego. Triki na grilla last minute

Majówka to czas, na który czekają wszyscy fani grillowania. Choć sporo osób planuje potrawy już kilka dni wcześniej, wiele jednak zostawia to na ostatnią chwilę. Przez to jemy niedoprawione, twarde mięso, a napoje są dalekie od schłodzenia. Ale nie ma tego złego - mamy garść trików na grilla last minute.

Grill last minute - przydatne triki

Kiełbasa na grilla to szybkie i proste rozwiązanie na grillowanie last minute. Wystarczy udać się do sklepu, wybrać odpowiedni produkt, a następnie naciąć i położyć na grillu. Pamiętajmy jednak, że źle przygotowana może nam zaszkodzić. Warto wiec zwrócić uwagę między innymi na czas grillowania oraz użycie odpowiednich tacek. Więcej o tym:

Karkówka na grilla to klasyczna propozycja, jednak wieprzowina wymaga kilku godzin marynowania. Dzięki temu smaki dobrze przejdą w głąb mięsa, a przez dodatek soli będzie ono bardziej miękkie. Najlepiej, gdy karkówka marynuje się przez dobę. Co jednak gdy nie mamy tyle czasu? Warto wykorzystać kilka przydatnych trików.

Jednym z nich jest krojenie na cieńsze plastry - jednak na tyle grube, by mięso się nie rozpadało. Wystarczy 1-1.5 cm. Wtedy nie powinno się go zbyt długo grillować, ponieważ będzie suche. Drugi polega na rozbiciu mięsa tłuczkiem - ponownie, niezbyt mocno, żeby kotlety się nie rozpadły. Warto zrobić to przez folię, która uchroni przed rozerwaniem tkanki. Dobrze też porządnie wmasować marynatę w mięso. Pozwoli to dotrzeć do głębszych jego warstw, a w dodatku rozluźni strukturę i karkówka będzie bardziej miękka.

Innym rozwiązaniem jest wybranie mięsa drobiowego. Kurczak nie wymaga aż tak długiego marynowania. W ekstremalnych przypadkach wystarczy nawet kilkanaście minut w przyprawach, by smak przeszedł nieco głębiej. Oczywiście dobrze dać mu więcej czasu, ale faktem jest, że lepiej zamarynować mięso choćby na 10 minut, niż nie robić tego wcale.

Jaką marynatę wybrać? Mamy kilka genialnych przepisów:

Zamiast mięsa, które trzeba marynować lub po prostu jako dobry dodatek, warto wykorzystać ser. Świetnie na grilla sprawdzi się oczywiście oscypek albo camembert, który wystarczy zawinąć w folię aluminiową i grillować z obu stron do miękkości (potem genialnie smakuje z dżemem żurawinowym, a pod folię warto dodać też gałązkę rozmarynu). Doskonale smakuje też grillowany ser halloumi - dobrze dodać go do sałatki, na przykład ze słodkim dresingiem miodowo-musztardowym.

Zobacz wideo Inną opcją na grilla last minute są kolby kukurydzy.

Mięso na grilla czy rozmaite inne potrawy to jedno, napoje to drugie. Często na grillowy stół trafiają zwykłe napoje i owszem - to najprostszy sposób na ucztę last minute, ale niejedyny. Warto przygotować na przykład domowe lemoniady, które wcale nie wymagają tyle czasu ani pracy. A co z chłodzeniem? Ciepłe piwo jest dobre, ale do naleśników albo pączków. Gdy mamy w planach jego picie, warto je porządnie schłodzić. Jak zrobić to szybko? O genialnym triku pisaliśmy w osobnym artykule:

Jak wasze przygotowania na majówkę? Wszystko gotowe, czy będzie last minute.

Więcej o: