Matteo Brunetti, finalista VI edycji polskiego Masterchefa, podbił serca wielbicieli i wielbicielek programu. Obecnie prowadzi profil na Instagramie, gdzie zamieszcza swoje przepisy i porady kuchenne w formie filmików. Niedawno zdradził, jak przygotować rewelacyjną domową nutellę. Przy okazji podpowiedział, w jaki sposób obrać orzechy laskowe z ciemnej skórki.
Składniki:
Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez 10 minut, od czasu do czasu je mieszamy. Jak obrać orzechy laskowe? Podpieczone orzechy przekładamy na czystą bawełnianą ściereczkę i pocieramy. Wówczas skórka łatwo odejdzie. Orzechy wsypujemy do misy blendera, dodajemy cukier puder i blendujemy, aż powstanie krem. Następnie wlewamy olej roślinny, miksujemy przez 5 minut. Porcjami wsypujemy połamaną czekoladę białą, mleczną i gorzką, ciągle blendujemy. Dobrze zmiksowany krem przekładamy do miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Potem przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Zobaczcie, jak Matteo Brunetti przygotowuje domową nutellę:
Macie alergię na orzechy? Nic nie szkodzi. Mamy dla was inny przepis, z którego w prosty sposób przygotujecie pyszny krem czekoladowy.
Składniki:
Banany obieramy ze skórki i blendujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można też rozpuścić w garnuszku z odrobiną mleka i masła). Czekoladę przelewamy do bananów i miksujemy, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.