• Link został skopiowany

Jak łatwo obrać orzechy laskowe? Matteo Brunetti przedstawia genialny trik i podrzuca przepis na domową nutellę

Gwiazdor polskiego Masterchefa opublikował na swoim Instagramie przepis na domową nutellę. Przy okazji zdradził, w jaki sposób łatwo obrać orzechy laskowe ze skórek.
Domowa nutella - propozycja podania
David P. Smith/shutterstock.com

Matteo Brunetti, finalista VI edycji polskiego Masterchefa, podbił serca wielbicieli i wielbicielek programu. Obecnie prowadzi profil na Instagramie, gdzie zamieszcza swoje przepisy i porady kuchenne w formie filmików. Niedawno zdradził, jak przygotować rewelacyjną domową nutellę. Przy okazji podpowiedział, w jaki sposób obrać orzechy laskowe z ciemnej skórki.

Jak zrobić domową nutellę? 

Składniki:

  • 150 g orzechów laskowych,
  • 70 g cukru pudru,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g białej czekolada,
  • 150 g czekolady mlecznej,
  • 15 g oleju roślinnego (lub orzechowego),
  • 150 g mleka 3.2%

Domowa nutella według Matteo Brunettiego 

Orzechy laskowe wysypujemy na blachę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez 10 minut, od czasu do czasu je mieszamy. Jak obrać orzechy laskowe? Podpieczone orzechy przekładamy na czystą bawełnianą ściereczkę i pocieramy. Wówczas skórka łatwo odejdzie. Orzechy wsypujemy do misy blendera, dodajemy cukier puder i blendujemy, aż powstanie krem. Następnie wlewamy olej roślinny, miksujemy przez 5 minut. Porcjami wsypujemy połamaną czekoladę białą, mleczną i gorzką, ciągle blendujemy. Dobrze zmiksowany krem przekładamy do miseczki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Potem przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

Zobaczcie, jak Matteo Brunetti przygotowuje domową nutellę: 

 

Domowa nutella dla alergika - przepis

Macie alergię na orzechy? Nic nie szkodzi. Mamy dla was inny przepis, z którego w prosty sposób przygotujecie pyszny krem czekoladowy. 

Składniki:

  • 4 mocno dojrzałe banany,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu waniliowego

Jak zrobić domową "nutellę" bez orzechów?

Banany obieramy ze skórki i blendujemy na jednolitą masę, dodajemy cukier puder. Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (można też rozpuścić w garnuszku z odrobiną mleka i masła). Czekoladę przelewamy do bananów i miksujemy, dodajemy odrobinę aromatu waniliowego. Przelewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Więcej o: