Słowo "bombaż" brzmi jak wszystko i nic jednocześnie. Co to jest i dlaczego powinniśmy na to uważać?

Tajemnicze słowo "bombaż" nazywa zjawisko, na które powinniśmy uważać, robiąc zakupy lub przechowując produkty w puszkach. Co to oznacza? Jakim zagrożeniem jest bombaż? Wyjaśniamy.

Bombaż to pojęcie z zakresu towaroznawstwa, dotyczące między innymi bezpieczeństwa żywności. Dotyczy ono produktów przechowywanych w metalowych puszkach, popularnych konserw. Bombażem nazywamy rozdęcie puszki (najczęściej wieczka lub denka), które nie znika po naciśnięciu. 

Uwaga na bombaż!

My, klienci, powinniśmy wystrzegać się produktów w puszkach, które odkształciły się w ten sposób, ze względu na nasze bezpieczeństwo. Powodem bombażu może być fermentacja, która zachodzi w środku - rozwija się wówczas szkodliwa mikroflora, czyli produkt po prostu się psuje. Zjedzenie zawartości takiej puszki może skończyć się poważnymi problemami ze zdrowiem!

Jeśli podczas zakupów trafimy na taką puszkę, nie wkładajmy do wózka tego konkretnego egzemplarza produktu - poszukajmy takiej, która wygląda normalnie. Wydętą konserwę najlepiej zgłosić obsłudze sklepu. Jeżeli taką puszkę znajdziemy w naszej spiżarni, dla bezpieczeństwa lepiej ją wyrzucić bez otwierania.

Zobacz wideo Placuszki z kukurydzy

Bombaż - czy zawsze szkodliwy?

Warto jednak wiedzieć, że nie zawsze bombaż oznacza, że produkt jest zepsuty. Istnieje tzw. bombaż zimowy - jeśli uważaliście na lekcjach fizyki, na pewno jest dla was jasne, co go wywołuje. Otóż jeśli konserwę zamrozimy, jej płynne części rozszerzą się, co może spowodować deformację metalu.

To zjawisko może być znane osobom, które np. uprawiają wspinaczkę górską zimą. Konserwa schowana do plecaka w nieskazitelnej puszce, po wyjęciu z plecaka w warunkach bardzo niskiej temperatury, może zmienić nieco swój kształt. 

Jednak na co dzień lepiej uważać i wystrzegać się produktów w tak zmienionym opakowaniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.