Intrygujący wpływ szparagów na organizm. Skąd bierze się ten zapach? Naukowcy nie są zgodni

Jeśli kiedykolwiek jedliście szparagi, bardzo prawdopodobne, że znacie ten problem lub przynajmniej o nim słyszeliście. Nieprzyjemny zapach moczu po zjedzeniu tych warzyw wielu osobom może obrzydzić ich jedzenie. Inne zupełnie go nie czują. Dlaczego?

Fani szparagów, a także niektóre osoby, które po prostu kiedykolwiek je jadły, wiedzą, że poza pysznym smakiem i właściwościami zdrowotnymi, zjedzenie tych warzyw niesie za sobą jeszcze jeden intrygujący skutek. Jest nim dziwny, raczej nieprzyjemny zapach moczu. Co ciekawe, pojawia się bardzo szybko, bo już nawet 15 minut po zjedzeniu szparagów i utrzymuje przez dobrych kilka, a nawet kilkanaście godzin. Bywa też, że wystarczy zjeść ich naprawdę niewiele, a mimo to zapach jest mocno wyczuwalny.

Jak się jednak okazuje, nie przez każdego. By jednak dowiedzieć się, dlaczego nie wszyscy skarżą się na dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów, musimy nieco bardziej zagłębić się w temat i ustalić, skąd bierze się samo zjawisko.

Zobacz wideo

Dlaczego po zjedzeniu szparagów mocz dziwnie pachnie?

Za dziwny zapach moczu odpowiedzialne są aminokwasy zawarte w szparagach. To asparagina (zwana kwasem asparaginowym) i S-metylmetionina, które w organizmie przekształcają się w kilka substancji bogatych w siarkę, m.in. metanotiol. Te bardzo szybko stają się lotne, dlatego zapach dociera do nas błyskawicznie.

W tym miejscu możemy przejść do chyba najbardziej palącego pytania w kontekście szparagów. Oczywiście poza tym, jak je gotować, by nie były gorzkie, ale na to już odpowiedzieliśmy:

Sezon na szparagi tuż tuż!Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie?

Dlaczego nie wszyscy czują dziwny zapach moczu po zjedzeniu szparagów?

A może to nie kwestia czucia tylko tego, że nie wszyscy są w stanie go "wyprodukować"? Okazuje się, że obie hipotezy mogą być prawdziwe.

Według części badaczy niektóre organizmy nie wytwarzają enzymu potrzebnego do metabolizowania kwasu asparaginowego, czytamy na portalu Health Line. Dlatego po zjedzeniu szparagów ich mocz zupełnie nie ma tego charakterystycznego zapachu.

Druga hipoteza (bardziej popularna i szerzej zbadana) zakłada, że każdy organizm po zjedzeniu szparagów produkuje nieprzyjemnie pachnące związki, jednak nie każdy jest w stanie wyczuć ten zapach. Odpowiedzialne za to są geny, a konkretnie wariacja o nazwie rs4481887, znajdująca się na pierwszym chromosomie. Co ciekawe, według badań przeprowadzonych na sporej próbie Amerykanów (6909 osób), niemal 60 proc. mężczyzn i nieco ponad 60 proc. kobiet nie jest w stanie wyczuć tego zapachu. Jak donoszą autorzy z portalu Crazy Nauka, odsetek ten był znacznie niższy wśród mieszkańców Chin i Izraela, gdzie niemal każda osoba może go poczuć.

Zielone szparagi - instrukcja obsługiJak gotować zielone szparagi i czy trzeba je wcześniej obrać? Podpowiadamy

Trudno jednoznacznie ze stuprocentową celnością stwierdzić, dlaczego jedni czują nieprzyjemny zapach moczu po zjedzeniu szparagów, a inni nie. Badania dowodzą, że obie powyższe teorie mogą być słuszne i obie uznaje się za prawdopodobne.

Więcej o: