Mistrzostwa Campionato Italia Pizza in Tour to jeden z najważniejszych konkursów dla pizzaiolo, czyli specjalistów od przygotowywania pizzy. W tym roku Polacy zdeklasowali konkurencję - zdobyli aż 8 pucharów. Paweł Leszek, jeden z reprezentantów, otrzymał także pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej, czyli okazał się najlepszym pizzermenem wśród rywali. Polacy zakwalifikowali się także do finału konkursu, w którym już w lipcu w Ligurii zmierzą się najlepsi zawodnicy.
Członkowie reprezentacji Polski na co dzień pracują w jednej z kaliskich sieci pizzerii - Tutti Santi. Sergiusz Urbaniak, twórca reprezentacji i założyciel sieci tak skomentował wygraną dla kaliskiego portalu NaszeMiasto:
By jak najlepiej wypaść przed jury, zespół przygotowywał się przez wiele tygodni. Testowaliśmy różne smaki, zależało nam, byśmy mogli pokazać nie tylko mistrzowskie wykonanie ciasta na pizzę, ale by połączyć je z unikatowymi i wspaniałymi skarbami polskiej kuchni.
Reprezentanci Polski są uczniami Mistrza Włoch Valerio Valle'go. To również dzięki jego mentorstwu i wsparciu zajęli pierwsze miejsce w pięciu kategoriach:
W jury konkursu zasiedli m.in.: Massimo Bruni (Mistrz Świata w pizzy in Taglio), Nicola Salvatore (Mistrz Włoch w pizzy pikantnej), Andrea Antoccia (Mistrz Świata w pizzy wegańskiej) oraz Luca Sposetti (Wicemistrz Europy w pizzy klasycznej).
Jakie pizze zapewniły zwycięstwo Polakom? Nasi reprezentanci postawili na tradycyjne polskie składniki z różnych regionów. W kategorii "pizza klasyczna" postawili na wędzony speck, carpaccio z buraka, granat, orzechy, ser ricotta z dodatkiem wieloletniego octu balsamicznego, redukowanego z puree malinowym i świeżymi liśćmi szczawiku zajęczego. Najlepszą pizzą regionalną okazała się ta przygotowana z musu z ziemniaków i czosnku z wędzoną piersią z gęsi (jest to produkt tytułowany jako Dziedzictwo Kulinarne Pomorza).
W kategorii pizza alternatywna zwycięzcy przygotowali pizzę z polskimi smardzami z blanszowaną pokrzywą, Mozzarelą di Bufala, chipsami z boczku złotnickiego i pesto na bazie czosnku niedźwiedziego. Wyróżniało się również ciasto z dodatkiem czarnuszki i palonego siana. Pizzermeni z Kalisza przygotowali również drugą własną wersję ciasta do pizzy - z oliwą i koprem.