Robimy lepszą pizzę niż Włosi? Z dumą można to powiedzieć. Polacy na podium w międzynarodowym konkursie

Polacy zajęli pierwsze miejsce na Mistrzostwach Campionato Italia Pizza in Tour 2021. Z włoskiej Abruzji, gdzie organizowano konkurs, przywieźli aż 8 pucharów.

Mistrzostwa Campionato Italia Pizza in Tour to jeden z najważniejszych konkursów dla pizzaiolo, czyli specjalistów od przygotowywania pizzy. W tym roku Polacy zdeklasowali konkurencję - zdobyli aż 8 pucharów. Paweł Leszek, jeden z reprezentantów, otrzymał także pierwsze miejsce w klasyfikacji generalnej, czyli okazał się najlepszym pizzermenem wśród rywali. Polacy zakwalifikowali się także do finału konkursu, w którym już w lipcu w Ligurii zmierzą się najlepsi zawodnicy. 

Kaliscy mistrzowie pizzy

Członkowie reprezentacji Polski na co dzień pracują w jednej z kaliskich sieci pizzerii - Tutti Santi. Sergiusz Urbaniak, twórca reprezentacji i założyciel sieci tak skomentował wygraną dla kaliskiego portalu NaszeMiasto:

By jak najlepiej wypaść przed jury, zespół przygotowywał się przez wiele tygodni. Testowaliśmy różne smaki, zależało nam, byśmy mogli pokazać nie tylko mistrzowskie wykonanie ciasta na pizzę, ale by połączyć je z unikatowymi i wspaniałymi skarbami polskiej kuchni.

Reprezentanci Polski są uczniami Mistrza Włoch Valerio Valle'go. To również dzięki jego mentorstwu i wsparciu zajęli pierwsze miejsce w pięciu kategoriach: 

  • kwalifikacja generalna Premio Triathlon,
  • najważniejsza konkurencja całych zawodów Pizza Classica,
  • pizza alternatywna Impasti Alternativi,
  • pizza regionalna Pizza Regionale,
  • konkurencja rozkręcania pizzy na czas Pizzaiolo+Veloce.

W jury konkursu zasiedli m.in.: Massimo Bruni (Mistrz Świata w pizzy in Taglio), Nicola Salvatore (Mistrz Włoch w pizzy pikantnej), Andrea Antoccia (Mistrz Świata w pizzy wegańskiej) oraz Luca Sposetti (Wicemistrz Europy w pizzy klasycznej).

Polskie specjały

Jakie pizze zapewniły zwycięstwo Polakom? Nasi reprezentanci postawili na tradycyjne polskie składniki z różnych regionów. W kategorii "pizza klasyczna" postawili na wędzony speck, carpaccio z buraka, granat, orzechy, ser ricotta z dodatkiem wieloletniego octu balsamicznego, redukowanego z puree malinowym i świeżymi liśćmi szczawiku zajęczego. Najlepszą pizzą regionalną okazała się ta przygotowana z musu z ziemniaków i czosnku z wędzoną piersią z gęsi (jest to produkt tytułowany jako Dziedzictwo Kulinarne Pomorza).

W kategorii pizza alternatywna zwycięzcy przygotowali pizzę z polskimi smardzami z blanszowaną pokrzywą, Mozzarelą di Bufala, chipsami z boczku złotnickiego i pesto na bazie czosnku niedźwiedziego. Wyróżniało się również ciasto z dodatkiem czarnuszki i palonego siana. Pizzermeni z Kalisza przygotowali również drugą własną wersję ciasta do pizzy - z oliwą i koprem. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.