Szczyt sezonu coraz bliżej. Jakie są ceny czereśni? Na najniższe trzeba jeszcze poczekać

Czereśnie to symbol polskiego lata. Co prawda do kalendarzowego jeszcze kilkanaście dni, ale już powoli możemy cieszyć się czerwonymi owocami, kuszącymi w sklepach i na straganach. A jak z cenami?

Ceny czereśni spadają

Początek sezonu to zawsze wysokie ceny krajowych warzyw i owoców. W tym roku największą furorę robiły czereśnie, które w jednym ze sklepów sprzedawano za horrendalną kwotę:

CzereśnieIle kosztują czereśnie? W jednym ze sklepów cena dosłownie zwala z nóg

Im bliżej szczytu sezonu, tym ceny spadają. Na ten moment, czereśnie kupimy już w znacznie niższych cenach niż jeszcze trzy tygodnie temu. Wtedy za kilogram liczono od 35 do 50 złotych w zależności od miejsca. Jak sytuacja wygląda dziś?

Czereśnie - ceny

Czereśnie w sklepach i na straganach kupimy już sporo taniej. W podwarszawskich Broniszach za kilogram czereśni zapłacimy najmniej, bo od 8 do 28 złotych. Jednak są to owoce z importu - podobnie, jak na Łódzkim Rynku Hurtowym "Zjazdowa", gdzie dostaniemy je w cenie 22-25 złotych za kilogram. Krajowe za to kupimy na Giełdzie Kaliskiej, gdzie cena wynosi 22 złote za kilogram.

Zobacz wideo

Ceny czereśni, choć na razie niepewnie, powoli zmierzają ku atrakcyjnej ósemce za kilogram. A co z nimi robić? Najczęściej jemy je od razu (tu zalecamy, by najpierw je umyć). Można też przygotować wspaniałe desery i ciasta. Kilka propozycji podrzucamy poniżej:

Jak przechowywać czereśnie?

By owoce jak najdłużej posłużyły nam w dobrym stanie, warto wiedzieć, jak przechowywać czereśnie. Przede wszystkim jeśli nie planujemy zjadać od razu, lepiej ich nie myć, ponieważ pozbawiamy ich warstwy ochronnej i szybciej się zepsują. Najlepiej trzymać je w lodówce, a myć tuż przed zjedzeniem. Powinniśmy wyjąć je z foliowych opakowań, by umożliwić przepływ powietrza.

Warto też pomyśleć o tym, jak zachować czereśnie. Przetwory to świetny sposób, by nawet zimą cieszyć się ich smakiem. Można pokusić się o przygotowanie dżemów, soków czy konfitur, a także zalać całe, wydrylowane syropem.

Więcej o: