Kulinarne starcie Euro. Kto dziś wygra: słowackie haluszki czy nasze leniwe?

Kto dzisiaj gra na Euro? No jak to kto? My! Dziś na boisku spotkają się drużyny z Polski i Słowacji. A na Hapsie starcie w duchu kulinarnym. Wybierzecie słowackie bryndzowe haluszki czy polskie leniwe?

Mecze Euro - dzisiaj starcie Polska-Słowacja... na talerzu

Dwa dania, które wyglądają nieco podobnie, choć haluszki są drobniejsze. Oba zrobione na bazie ziemniaków, w obu mamy też ser, chociaż u nas to twaróg, a u sąsiadów bryndza. Podobne, a jednak zupełnie inne. Które wybierzecie?

KartaczeSzagówki, tarcioki, szaraki, czyli polski słownik kluskowy

Bryndzowe haluszki to jedna z najbardziej charakterystycznych dla tego kraju potraw. Drobne kuleczki ścierane na tarce wprost do gotującej się wody to dla wielu obowiązkowe danie podczas pobytu w tym kraju. Ale nie trzeba jechać specjalnie na Słowację, by ich spróbować. Sprawdźcie, jak zrobić je w domu.

Słowackie bryndzowe haluszki - składniki:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • niecała szklanka mąki
  • duża szczypta soli

Oraz:

  • 120 g boczku, może być wędzony
  • 120 g bryndzy
  • 2 łyżki mleka

Słowackie bryndzowe haluszki - przepis:

  1. Przygotowujemy boczek. Kroimy go w kostkę i smażymy na suchej patelni. Powinien być porządnie zrumieniony, ale nie spalony.
  2. W międzyczasie przygotowujemy haluszki. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Dodajemy mąkę oraz sól i łączymy składniki na dość luźną masę.
  3. W garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Do przygotowania tych kluseczek można wykorzystać specjalny przyrząd lub zwykłą płaską tartę o dużych oczkach. Wystarczy położyć ją na garnku z wrzącą wodą, wyłożyć na nią porcję ciasta i za pomocą łyżki przecierać je wprost do wody. Nie dodajemy zbyt dużo - w przeciwnym razie temperatura wody spadnie, a haluszki się posklejają.
  4. Haluszki gotujemy przez kilka minut. Gdy wypłynął na wierzch, są gotowe. Wtedy zbieramy je łyżką cedzakową i przecieramy kolejną porcję.
  5. Gorące haluszki przelewamy zimną wodą, po czym przekładamy je do garnka i podgrzewamy. Dodajemy 2 łyżki mleka i pokruszoną bryndzę. Gdy się roztopi, przekładamy całość na talerze, a na wierzchu układamy boczek. Możemy też polać wytopionym z niego tłuszczem.

Kluski śląskieLeniwe, kopytka czy lane? Podpowiadamy, czym się różnią i jak zrobić ulubione kluski Polaków

Z leniwymi jest u nas kilka niejasności. To pierogi czy kluski? Powstały jako leniwa wersja pierogów - nie trzeba robić osobno ciasta i farszu ani lepić misternych falbanek. Sposób przygotowania i wygląd sugerują jednak kluski. A co z dodatkami? Jedni jedzą je na słono, na przykład z okrasą z cebuli i boczku, inni na słodko - z bułką tartą i masełkiem. Jedno jest pewne - leniwe to nasze dobro narodowe. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Podajemy przepis podstawowy. Sprawdźcie też, jak zrobić leniwe na dwa sposoby

Polskie leniwe - składniki:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • sól

Polskie leniwe - przepis:

W dużej misce rozdrabniamy twaróg. Mieszamy go z odrobiną soli i jajkiem. Następnie wsypiemy obie mąki i zgniatamy ciasto. Będzie dość luźne, ale starajmy się nie dodawać więcej mąki, jeśli nie jest to konieczne. Gdy masę będzie się dało formować, rolujemy z niej wałeczki. Jeśli się kleją, można obtoczyć je w mące. Następnie wykrawamy podłużne kopytka.

W garnku zagotowujemy wodę i ją solimy. Wkładamy kluski i krótko gotujemy na średnim ogniu. Gdy wypłyną, są gotowe. Wyławiamy je łyżka cedzakową i wykładamy na talerze.

Co dalej? Czego dusza zapragnie! Zasmażka z bułki tartej i masła, cukier, cynamon, śmietana, okrasa albo sosy, na przykład grzybowy.

Więcej o: