Maślane czy majonezowe już nikogo nie dziwią. Pora na lody ze śledzia? "Jeszcze zbyt kontrowersyjne"

Osoby w średnim wieku i seniorzy chętniej wybierają śmietankę, czekoladę i truskawkę. Dzieci, młodzież i młodzi dorośli lubią testować nowe smaki i są otwarci na nowości. Czy to już pora na lody o smaku śledziowym?

Nadeszło lato, wakacje za pasem, a to oznacza oczywiście lodowy szał. Jak na razie największym zjawiskiem w tej gałęzi gastronomii są lody Ekipa marki Koral. Co po nich? Czy to już moment, w którym na rynek wejdą na przykład lody o smaku śledzia?

Trendy na rynku

Jak opowiadał Radosław Charubin, właściciel marki LodyBonano, w rozmowie z serwisem Money.pl, obecnie największym hitem w lodziarniach są kolorowe wafelki. Lody naturalne cieszą się dużą popularnością i łatwo znaleźć takie o bardzo wysokiej jakości, przygotowane z faktycznie naturalnych owoców czy orzechów, które są do tego naprawdę smaczne. Popularne niegdyś świderki odchodzą w zapomnienie. Swoje 5 minut miały też lody z węgla kokosowego, po których zjedzeniu miało się czarny język. Co będzie następne? 

Zobacz wideo Domowe lody owocowe. Dziecinnie proste

Młodzi lubią próbować 

Jak twierdzi Charubin, klienci do około 40 roku życia wolą się trzymać tradycyjnych smaków. Młodsze osoby chętnie za to próbują nowości - furorę robią choćby lody o smaku pomarańczy z musztardą, truskawki z pietruszką czy buraka. Przedsiębiorca zdradził również, że prowadził już pierwsze próby przygotowania lodów o bardzo polskim smaku:

Robiliśmy próby śledzia w śmietanie z cebulką, ale jest to jeszcze za bardzo kontrowersyjne.

Jak powiedział, prace nad smakiem trwają. Jak na razie dużą popularnością cieszą się na przykład lody z dodatkiem sera korycińskiego. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA