• Link został skopiowany

Dziś na murawie Portugalia i Belgia. A na kuchennym blacie walka grillowanych sardynek i frytek belgijskich. Kto wygra?

Chociaż już bez naszej drużyny - Euro trwa nadal. Dziś na murawie zmierzą się Portugalia i Belgia. Z tej okazji mamy dla Was kulinarną bitwę przekąsek. Sprawdźcie przepisy na portugalskie grillowane sardynki i frytki belgijskie.
Frytki belgijskie kontra portugalskie sardynki
fot. Shutterstock.com / Barry Neal; Sopotnicki

W ramach kulinarnych mistrzostw Europy wzięliśmy już na warsztat dania główne, zupy i desery. Przyszła pora na przekąski. Dzisiejsze starcie to Belgia i Portugalia, więc w kuchni Hapsa nie może zabraknąć frytek belgijskich i portugalskich grillowanych sardynek. Jak je przygotować?

Frytki belgijskie - przepis

Czym różnią się frytki belgijskie od tradycyjnych? Przede wszystkim mają one cudownie chrupiącą skórkę, która powstaje dzięki dwukrotnemu smażeniu w różnych temperaturach. Według tradycyjnej receptury smaży się je na łoju wołowym, ale można go zastąpić rafinowanym olejem rzepakowym (lub innym o wysokiej temperaturze dymienia). Dokładny sposób przygotowania takich frytek znajdziecie poniżej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 l oleju roślinnego (lub frytury wołowej),
  • woda,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól 

Uwaga: do przygotowania tych frytek bardzo przydatny będzie termometr kuchenny.

Jak zrobić frytki belgijskie?

Ziemniaki obieramy ze skórki (jeśli używamy młodych, to nie musimy ich obierać, ale trzeba je bardzo dokładnie umyć) i kroimy w paski o grubości około 1 cm lub w łódeczki. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką cukru i wrzucamy do niej pokrojone frytki na 5 minut. Wyjmujemy je na durszlak i osuszamy ściereczką. 

We frytkownicy lub w sporym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 160 st. C. Porcjami smażymy frytki, aż wypłyną na powierzchnię. Odkładamy do głębokiego talerza wyłożonego papierowym ręcznikiem

Gdy przesmażymy wszystkie frytki, zwiększamy temperaturę do 180 st. C i smażymy frytki porcjami, aż ładnie się zrumienią. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierze, oprószamy solą morską i podajemy z sosami: np. majonezowym lub barbecue. 

Zobacz wideo Frytki szparagowe [HAPS VEGE]

Grillowane sardynki - przepis

Grillowane sardynki to bardzo popularna przekąska w Portugalii. Samo danie jest bardzo proste w przygotowaniu, podawane jest zarówno w restauracjach, jak i sprzedawane na ulicznych bazarkach. Małe sardynki zjadane są w całości, jedynie bez ogona i głowy - drobne ości podczas obróbki termicznej stają się praktycznie niewyczuwalne.

Składniki:

  • dowolna ilość małych świeżych sardynek,
  • oliwa,
  • świeżo mielony pieprz,
  • sól gruboziarnista

Jak przygotować grillowane sardynki?

Rybki patroszymy i opłukujemy. Osuszamy, układamy na tackach i doprawiamy odrobiną pieprzu. Grillujemy po obu stronach, aż się ładnie zezłocą - przez około 20 minut. Upieczone sardynki polewamy oliwą i oprószamy gruboziarnistą solą. 

Więcej o: