Ludzie dzielą się na tych, którzy dla tortów zrobią wszystko i na tych, którzy wszystko zjedzą - poza nimi. Jednak czy się należy do pierwszej, czy do drugiej grupy, jeśli interesuje was kuchnia, o tych wypiekach wstyd nie słyszeć. Przed państwem klasyczny tort szwarcwaldzki i Victoria Sponge Cake.
Ale zanim przejdziemy do rzeczy, sprawdźcie, jak zrobić iście królewski tort Napoleon. Nikt się nie powstrzyma:
Tort szwarcwaldzki lub też tort Czarny Las (z niem. schwarz - czarny, Wald - las) to chyba najbardziej znany wypiek tego typu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem wiśni, czasem także wiśniowego likieru oraz sporą ilością bitej śmietany. W tym przypadku raczej nie usłyszymy standardowego: "taki nie za słodki". To prawdziwa gratka dla fanów intensywnych, słodkich smaków. Znajdą się tacy na Hapsie?
Przepis wygląda na długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości to kilka prostych czynności. Żadnych haczyków, jak na przykład w przypadku bezy, która wymaga trochę wprawy.
Składniki:
Biszkopt:
Kisiel wiśniowy:
Krem:
Dodatkowo:
Robimy biszkopt:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia.
Masło ucieramy z cukrem, po czym stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy przestudzoną czekoladę i łączymy składniki. Jeśli lubimy bardzo czekoladowe ciasta, możemy dodać jeszcze dwie czubate łyżki kakao. Następnie wsypujemy mąkę w dwóch turach. Dzięki temu łatwiej będzie nam rozbić grudki.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę, po czym przekładamy je do przygotowanej masy i delikatnie łączymy całość przy pomocy szpatułki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do środka przelewamy masę i pieczemy przez ok. 40 minut lub do momentu, aż włożony do środka patyczek będzie suchy.
Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym przekrawamy go na 3 blaty. Możemy to zrobić za pomocą długiego noża, nitki lub specjalnego noża strunowego do przecinania ciast.
Robimy kisiel wiśniowy:
Do rondelka przelewamy kompot bez wiśni, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie łączymy składniki, a następnie podgrzewamy. Gotujemy przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Dodajemy alkohol oraz wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Robimy bitą śmietanę:
Śmietankę ubijamy wraz z fixem. Pod koniec dodajemy cukier i dokładnie łączmy składniki.
Składamy ciasto:
Pierwszy blat nasączamy alkoholem lub kompotem, pokrywamy go kisielem z wiśniami, następnie wykładamy na wierzch 1/4 bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności. Trzeci blat układamy na wierzchu. Na wierzch oraz bokach ciasta rozsmarowujemy 1/4 bitej śmietany.
Jak udekorować tort szwarcwaldzki? Boki i środek tortu pokrywamy startą czekoladą, a na górze, przy pomocy szprycy, tworzymy ozdobne kleksy z pozostałej bitej śmietany. We wszystkie lub co drugi kleks wkładamy po jednej wiśni (z zalewy, świeżej lub kandyzowanej). Tak przygotowany tort pozostawiamy w lodówce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
Lubicie supersłodkie torty? Koniecznie zobaczcie, jak zrobić fantastyczny Dakłas:
Jeśli jednak pochylacie się w kierunku prostszych ciast, może zainteresuje was Victoria Sponge Cake? To klasyczny biszkopt tradycyjnie przełożony jedynie dżemem, lecz zwykle serwuje się go także z bitą śmietaną. Jego nazwa jest nieprzypadkowa - to ulubiony deser królowej Wiktorii.
Składniki:
Ciasto:
Dodatkowo:
Robimy biszkopt:
Masło ucieramy trzepaczką lub mikserem na jasny puch. Dodajemy do niego cukier, ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy. Następnie wbijamy jajka i miksujemy. Gdy masa będzie gładka, a składniki dobrze połączone, przesiewamy do nich mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko ponownie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy do tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy 20 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 st. C. W taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Oba wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Robimy krem:
Śmietankę ubijamy na sztywno (możemy dodać proszek typu śmietan-fix lub kilka łyżek mascarpone, by masa była trwalsza).
Składamy tort:
Bitą śmietanę rozsmarowujemy na pierwszym cieście (zostawiamy tylko 3 łyżki do ozdoby wierzchu), na kremie układamy pokrojone w plastry truskawki (lub inne owoce wedle uznania) i smarujemy dżemem w tym samym lub podobnym smaku. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na wierzchu ozdabiamy pozostałym kremem i owocami. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
A gdy już tort macie gotowy, warto wiedzieć, jak go pokroić bez łez. Poznajcie genialny patent z internetu:
I co, który deser wygrywa walkę o wasze podniebienia? Superczekoladowy tort szwarcwaldzki, a może delikatny owocowy Victoria Sponge Cake? Dajcie znać w komentarzach!