Anglicy i Niemcy wytoczyli słodkości. Kto wygra kulinarne starcie deserów? Przyjmujemy zakłady!

Mecz Anglia-Niemcy tuż-tuż. Ale my nie jesteśmy od obstawiania wyników sportowych. My jesteśmy od jedzenia. Dlatego zapraszamy was na kolejne kulinarne starcie Euro 2020. Tym razem na kuchennej murawie dwa torty. Który wybieracie?

Mecz Anglia-Niemcy na kuchennej murawie

Ludzie dzielą się na tych, którzy dla tortów zrobią wszystko i na tych, którzy wszystko zjedzą - poza nimi. Jednak czy się należy do pierwszej, czy do drugiej grupy, jeśli interesuje was kuchnia, o tych wypiekach wstyd nie słyszeć. Przed państwem klasyczny tort szwarcwaldzki i Victoria Sponge Cake.

Ale zanim przejdziemy do rzeczy, sprawdźcie, jak zrobić iście królewski tort Napoleon. Nikt się nie powstrzyma:

Tort szwarcwaldzki - klasyk wśród klasyków

Tort szwarcwaldzki lub też tort Czarny Las (z niem. schwarz - czarny, Wald - las) to chyba najbardziej znany wypiek tego typu. Mocno czekoladowy, z dodatkiem wiśni, czasem także wiśniowego likieru oraz sporą ilością bitej śmietany. W tym przypadku raczej nie usłyszymy standardowego: "taki nie za słodki". To prawdziwa gratka dla fanów intensywnych, słodkich smaków. Znajdą się tacy na Hapsie?

Przepis wygląda na długi i skomplikowany, ale w rzeczywistości to kilka prostych czynności. Żadnych haczyków, jak na przykład w przypadku bezy, która wymaga trochę wprawy.

Tort szwarcwaldzki - przepis

Składniki:

Biszkopt:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 g masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 6 jajek (rozmiar L)
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Kisiel wiśniowy:

  • słoik wiśni z kompotu (taki, byśmy otrzymali 500 g odsączonych wiśni)
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml alkoholu (wódki czystej lub wiśniówki)

Krem:

  • 800 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
  • pół szklanki cukru pudru
  • opakowanie fixu do śmietany

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki wiśniówki do nasączenia biszkoptów (lub mieszanka wody i wiśniówki lub sam sok ze słoika)
  • kilkanaście wiśni kandyzowanych lub z kompotu do dekoracji
  • gorzka czekolada starta na tarce

Tort szwarcwaldzki - przepis krok po kroku:

Robimy biszkopt:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Oddzielamy żółtka od białek. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do jednego naczynia.

Masło ucieramy z cukrem, po czym stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy przestudzoną czekoladę i łączymy składniki. Jeśli lubimy bardzo czekoladowe ciasta, możemy dodać jeszcze dwie czubate łyżki kakao. Następnie wsypujemy mąkę w dwóch turach. Dzięki temu łatwiej będzie nam rozbić grudki.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę, po czym przekładamy je do przygotowanej masy i delikatnie łączymy całość przy pomocy szpatułki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do środka przelewamy masę i pieczemy przez ok. 40 minut lub do momentu, aż włożony do środka patyczek będzie suchy.

Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, po czym przekrawamy go na 3 blaty. Możemy to zrobić za pomocą długiego noża, nitki lub specjalnego noża strunowego do przecinania ciast.

Robimy kisiel wiśniowy:

Do rondelka przelewamy kompot bez wiśni, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie łączymy składniki, a następnie podgrzewamy. Gotujemy przez kilka minut, aż masa zgęstnieje. Dodajemy alkohol oraz wiśnie, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy bitą śmietanę:

Śmietankę ubijamy wraz z fixem. Pod koniec dodajemy cukier i dokładnie łączmy składniki.

Składamy ciasto:

Pierwszy blat nasączamy alkoholem lub kompotem, pokrywamy go kisielem z wiśniami, następnie wykładamy na wierzch 1/4 bitej śmietany i przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności. Trzeci blat układamy na wierzchu. Na wierzch oraz bokach ciasta rozsmarowujemy 1/4 bitej śmietany.

Jak udekorować tort szwarcwaldzki? Boki i środek tortu pokrywamy startą czekoladą, a na górze, przy pomocy szprycy, tworzymy ozdobne kleksy z pozostałej bitej śmietany. We wszystkie lub co drugi kleks wkładamy po jednej wiśni (z zalewy, świeżej lub kandyzowanej). Tak przygotowany tort pozostawiamy w lodówce na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Lubicie supersłodkie torty? Koniecznie zobaczcie, jak zrobić fantastyczny Dakłas:

Zobacz wideo Idealny tort bezowy. Znacie Dacquoise (Dakłas)?

Victoria Sponge Cake - piękno tkwi w prostocie

Jeśli jednak pochylacie się w kierunku prostszych ciast, może zainteresuje was Victoria Sponge Cake? To klasyczny biszkopt tradycyjnie przełożony jedynie dżemem, lecz zwykle serwuje się go także z bitą śmietaną. Jego nazwa jest nieprzypadkowa - to ulubiony deser królowej Wiktorii.

Victoria Sponge Cake - przepis

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 5 ml ekstraktu z wanilii (można zamienić na kilka kropki aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy),
  • 3 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 ml słodkiej śmietanki,
  • łyżka cukru pudru
  • szklanka świeżych truskawek,
  • pół słoiczka dżemu truskawkowego,
  • kilka borówek i listków świeżej mięty do dekoracji,
  • cukier puder do posypania

Victoria Sponge Cake - przepis krok po kroku:

Robimy biszkopt:

Masło ucieramy trzepaczką lub mikserem na jasny puch. Dodajemy do niego cukier, ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy. Następnie wbijamy jajka i miksujemy. Gdy masa będzie gładka, a składniki dobrze połączone, przesiewamy do nich mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko ponownie mieszamy. Połowę ciasta wylewamy do tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy 20 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 170 st. C. W taki sam sposób pieczemy drugą część ciasta. Oba wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

Robimy krem:

Śmietankę ubijamy na sztywno (możemy dodać proszek typu śmietan-fix lub kilka łyżek mascarpone, by masa była trwalsza).

Składamy tort:

Bitą śmietanę rozsmarowujemy na pierwszym cieście (zostawiamy tylko 3 łyżki do ozdoby wierzchu), na kremie układamy pokrojone w plastry truskawki (lub inne owoce wedle uznania) i smarujemy dżemem w tym samym lub podobnym smaku. Przykrywamy drugim blatem ciasta, na wierzchu ozdabiamy pozostałym kremem i owocami. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

A gdy już tort macie gotowy, warto wiedzieć, jak go pokroić bez łez. Poznajcie genialny patent z internetu:

I co, który deser wygrywa walkę o wasze podniebienia? Superczekoladowy tort szwarcwaldzki, a może delikatny owocowy Victoria Sponge Cake? Dajcie znać w komentarzach!

Więcej o: