Oberża Żar. Magda Gessler przeprowadziła tam rewolucję kilka lat temu. Czy restauracja wciąż jest otwarta?

Jednym z lokali, które w ciągu ostatnich lat mogliśmy oglądać w programie "Kuchenne Rewolucje" jest Oberża Żar. Magda Gessler odwiedziła restaurację w Dąbrowie Górniczej w 2016 roku. Czy dalej możemy tam zjeść? A jeśli tak, czy warto?

Oberża Żar - Magda Gessler zrewolucjonizowała starego Jurana

Oberża Żar to restauracja usytuowana w Dąbrowie Górniczej. Wcześniej nazywała się Juran - od imion właścicieli Jurka i Anetty. Nazwę zmieniła w 2016 roku po "Kuchennych rewolucjach". Właściciele utrzymywali lokal dzięki drugiemu biznesowi pana Jerzego. Oberża Żar sama w sobie niestety średnio radziła sobie z utrzymaniem i z miesiąca na miesiąc było coraz gorzej. To popchnęło właścicieli do wezwania restauratorki.

Nowa Oberża Żar

Magda Gessler zaprowadziła porządki w restauracji. Przede wszystkim pogodziła obie rodzinne firmy, które negatywnie na siebie oddziaływały. Mowa przede wszystkim o masie starych samochodów z drugiego biznesu właściciela, które "zdobiły" parking przed lokalem i odstraszały gości. W knajpie zaczęto serwować bardziej polskie potrawy, odmieniono jej wystrój i zmieniono nazwę właśnie na Oberża Żar.

Magda Gessler uznała tę kuchenną rewolucję za udaną. A jak lokal radzi sobie teraz?

Oberża Żar - oceny

Oberża Żar nadal jest otwarta i wygląda na to, że całkiem dobrze sobie radzi. W czasach pandemicznych właściciele zdecydowali się na wprowadzenie sprzedaży dań na wynos, co z pewnością (biorąc pod uwagę krytyczne warunki w całej gastronomii) pomogło, choć w małym stopniu, uchronić się przed upadkiem.

Zobacz wideo Szybkie kluski - cóż, że ze Śląska

Średnia ocen w wyszukiwarce Google wynosi 4,0 na ponad 350 opinii. Co o lokalu sądzą goście?

Bardzo uprzejma obsługa, a jedzenie smaczne w dobrych cenach.
Lokal jest świetny, bardzo miła obsługa, obiady są naprawdę dobre. Polecam.
Jedzenie w smaku może nie jest takie złe, choć dzisiejsze kotlety nie były dopieczone, a porcje na pewno nie na tę cenę.
Lokal może nie jest nowoczesny i wnętrze mogłoby być zmienione, jednak jedzenie to wynagradza. Jest smacznie i niedrogo. Obsługa bardzo miła. Mieliśmy 3 różne dania i każde smaczne, porcję duże, że każdy się najadł.

Wygląda na to, że goście mają podzielone wobec restauracji Oberża Żar. Magda Gessler niekwestionowanie przyczyniła się do sukcesu lokalu, jednak dalsze działania właścicieli pomogły mu pozostać na stałym gruncie. Większość ocen, dotyczących knajpy jest zdecydowanie pozytywna. Inni narzekają na smak jedzenia i ceny. Pozostaje więc wybrać się tam i przekonać się na własną rękę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.