Oba dania charakterystyczne dla obu kuchni, w obu główną rolę odgrywa ryż. Czy łatwo będzie zdecydować, które jest lepsze? Pewnie nie, ale spróbujemy wam to ułatwić. Po prostu odtwórzcie w domu oba przepisy i zróbcie głosowanie.
Włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Krewetki obierz z pancerzyków i usuń wnętrzności. Pancerzyki wraz z warzywami wrzuć do garnka, dodaj sól i pieprz. Gotuj przez około 30 minut, by uzyskać wywar warzywny. Krewetki dopraw solą i pieprzem, ewentualnie chilli, odstaw na chwilę, by się zamarynowały.
Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w paseczki. Czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj paprykę. Następnie pokrój pomidory i wraz z zalewą lub sokiem dodaj je do warzyw na patelnię. Dolej białe wino i poczekaj około dwóch-trzech minut, aż alkohol odparuje. Wszystkie składniki zamieszaj. Następnie wsyp ryż i delikatnie połącz go z warzywami. Po chwili wlej ugotowany bulion (sam wywar bez warzyw i pancerzyków). Dodaj szafran, łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz. Przykryj przykrywką i duś bez mieszania przez ok. 10-15 minut. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki. Ponownie przykryj patelnię i gotuj jeszcze od pięciu do ośmiu minut, aż ryż będzie miękki. Pod koniec smażenia paelli na osobnej patelni obsmaż krewetki na maśle z czosnkiem i chili. Wsyp je na patelnię z paellą i zamieszaj drewnianą łyżką.
Najpierw przygotuj składniki. Cebulę i czosnek posiekaj, krewetki obierz z pancerzy, oczyść i dopraw solą oraz pieprzem. Parmezan zetrzyj na tarce, a bulion zagotuj.
W szerokim garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz ryż. Zamieszaj i krótko podsmażaj. Następnie wlej wino i podgrzewaj przez chwilę, mieszając. Następnie wlej pierwszą szklankę bulionu. Połącz składniki i gotuj pod przykryciem na niskim/średnim ogniu przez kilka minut. Gdy wyparuje większość wody, dolej kolejną szklankę bulionu. Powtarzaj czynność do momentu, aż ryż się ugotuje. Wraz z ostatnią szklanką dodaj także krewetki (możesz je wcześniej krótko podsmażyć na maśle, ale nie jest to konieczne). Całość zajmie kilkanaście minut. Dopraw danie solą i pieprzem, dodaj też masło i parmezan. Zamieszaj, przykryj i odstaw na dwie minuty. Po tym czasie ponownie zamieszaj risotto i wykładaj do głębokich talerzy. Całość można posypać parmezanem i polać niewielką ilością oliwy.
I co? Które danie wygrało rywalizację o wasze podniebienia? Dajcie znać w komentarzach.