Mamy dobrą wiadomość dla wegan, którzy tęsknią za jajkami na twardo. OsomeFood, firma z Singapuru, przygotowała jego zastępnik. Ponoć są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego doskonale oddają wygląd prawdziwych jajek. Poznajcie OsomeEggs.
Do stworzenia wegańskich jajek wykorzystano naturalnie występujące grzyby. Zostały one poddane fermentacji, dzięki czemu wytworzyły się mykoproteiny - jednokomórkowe białko. Dzięki temu są równie dobrym źródłem białka i aminokwasów, co zwykłe jajka. Dzięki obecności alg i wodorostów zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy. Co jeszcze znajdziemy w składzie? To m.in. aktywowane mleko migdałowe, drożdże odżywcze, nasiona chia, kurkuma w proszku i oliwa.
Produkt jest zdatny do spożycia przez 3 miesiące po wytworzeniu. Można go też bez problemu mrozić (w temperaturze -18 st. C przetrwa do 6 miesięcy). Jajka są łatwe do przygotowania - paczuszki gotuje się przez 20-25 minut, a następnie schładza.
Warto także wiedzieć, że wegańskie jajka nie zawierają cholesterolu ani żadnych hormonów, metali ciężkich, pestycydów, a także glutenu. Są także znacznie bardziej przyjaznym środowisku produktem niż tradycyjne jajka - podczas ich produkcji wykorzystuje się 90% mniej zasobów planety.
Jedna sztuka OsomeEggs kosztuje 14,99 dolarów, czyli ok. 42 zł. Na ten moment można je kupić przez internet na stronie firmy OsomeFood, ale jedynie na terenie Singapuru.