Wegańskie jajko - brzmi jak oksymoron? Już nie. W Singapurze można je kupić za 15 dolarów

Rynek wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych prężnie się rozwija. Firma z Singapuru sprzedaje wegańskie jajka na twardo. Kosztują "tylko" 15 dolarów za sztukę.

Mamy dobrą wiadomość dla wegan, którzy tęsknią za jajkami na twardo. OsomeFood, firma z Singapuru, przygotowała jego zastępnik. Ponoć są bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego doskonale oddają wygląd prawdziwych jajek. Poznajcie OsomeEggs.

 

Wegańskie jajka na twardo - z czego są zrobione?

Do stworzenia wegańskich jajek wykorzystano naturalnie występujące grzyby. Zostały one poddane fermentacji, dzięki czemu wytworzyły się mykoproteiny - jednokomórkowe białko. Dzięki temu są równie dobrym źródłem białka i aminokwasów, co zwykłe jajka. Dzięki obecności alg i wodorostów zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy. Co jeszcze znajdziemy w składzie? To m.in. aktywowane mleko migdałowe, drożdże odżywcze, nasiona chia, kurkuma w proszku i oliwa. 

Zobacz wideo

Właściwości wegańskich jajek na twardo

Produkt jest zdatny do spożycia przez 3 miesiące po wytworzeniu. Można go też bez problemu mrozić (w temperaturze -18 st. C przetrwa do 6 miesięcy). Jajka są łatwe do przygotowania - paczuszki gotuje się przez 20-25 minut, a następnie schładza. 

Warto także wiedzieć, że wegańskie jajka nie zawierają cholesterolu ani żadnych hormonów, metali ciężkich, pestycydów, a także glutenu. Są także znacznie bardziej przyjaznym środowisku produktem niż tradycyjne jajka - podczas ich produkcji wykorzystuje się 90% mniej zasobów planety. 

Jedna sztuka OsomeEggs kosztuje 14,99 dolarów, czyli ok. 42 zł. Na ten moment można je kupić przez internet na stronie firmy OsomeFood, ale jedynie na terenie Singapuru. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.