Mamy powód do dumy. Polski szef kuchni może dołączyć do grona 100 najlepszych na świecie

Sukcesy Polaków za granicą zawsze napawają nas dumą, szczególnie jeśli mowa o tych kulinarnych. Ostatnio pojawił się kolejny powód do świętowania. Polski kucharz ma szansę na znalezienie się w gronie 100 najlepszych szefów kuchni na świecie.

Polak w gronie najlepszych kucharzy świata

The Best Chef Awards to coroczny prestiżowy plebiscyt, który wyłania najlepszych szefów kuchni na świecie. W tym roku wręczenie wyróżnień odbędzie się we wrześniu, jednak już kilka dni temu wybitni kucharze dowiedzieli się o nominacji. By otrzymać tytuł, muszą wykazać się ciężką pracą, kreatywnością, świadomością społeczną i różnorodnością.

- Tytuł jednego z najlepszych kucharzy na świecie otrzymuje się w specjalnym głosowaniu. Plebiscyt przeprowadza grupa niezależnych, kulinarnych profesjonalistów oraz szefów z poprzedniej listy topowych mistrzów sztuki kulinarnej. Pierwsza grupa głosujących jest kompletnie anonimowa. W późniejszym etapie każdy z uczestników bieżącej edycji The Best Chef Awards może dodatkowo otrzymać nagrodę publiczności, przyznawaną przez internautów - czytamy w komunikacie prasowym przygotowanym przez agencję naszego reprezentanta w gronie mistrzów.

Do grona najlepszych szefów kuchni świata ma szansę dołączyć Przemysław Klima. To kucharz i współwłaściciel krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Postać tym bardziej ważna, że w zeszłym roku wyniósł swój lokal na najwyższy poziom, otrzymując prestiżową gwiazdkę Michelin:

- Przemysław Klima może pochwalić się wieloletnim doświadczeniem w gastronomii. Przypomnijmy, że jako kucharz zdobywał wiedzę w najlepszych lokalach i w Polsce, i na świecie. Nigdy nie bał się też podejmowania nowych wyzwań - czytamy w komunikacie.

Przemysław Klima
Przemysław Klima fot. komunikat prasowy
Oprócz tego wyróżnienia w tym roku otrzymałem Prix au Chef de L’Avenir, nagrodę Szefa Przyszłości, przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Najważniejszym jury dla mnie są jednak goście Botti, każdego z nich traktuję tak samo, jak sędziów prestiżowych wyróżnień. Kiedy widzę, że są zachwyceni przygotowanymi przez nas daniami, to czuję, że moja praca ma sens

- powiedział Klima.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.