Finał Euro 2020. Anglia i Włochy walczą o pucharki. Wygra trifle czy tiramisu?

Mecz o puchar Euro 2020 już w niedzielę. O tym, kto wygra, zadecyduje wynik, ale na zwycięstwo kulinarne mają wpływ wasze kubki smakowe. Co wybieracie - angielskie trifle czy włoskie tiramisu?

Mecz Włochy-Anglia - walka o pucharki

Tiramisu i trifle to sztandarowe desery obu krajów. Mają warstwy i zwykle podaje się je w pucharkach. Tiramisu pewnie znacie, ale czy próbowaliście już trifle? Jeśli nie, pora to zmienić. W końcu jak inaczej sprawdzić, który deser lepszy? 

Tiramisu - przepis klasyczny

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • filiżanka mocnej kawy (w wersji dla dzieci można zastąpić mocnym kakao),
  • 150 g okrągłych biszkoptów,
  • 40 ml amaretto (w wersji dla dzieci pomijamy lub zastępujemy smakowym syropem),
  • 70 g cukru,
  • kakao lub starta gorzka czekolada do posypania

Tiramisu - przepis krok po kroku:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, natomiast żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Niewielkimi porcjami dodajemy serek mascarpone do żółtek i wciąż mieszamy mikserem. Potem dodajemy pianę z białek i dobrze łączymy wszystkie składniki. Kawę dobrze studzimy, dodajemy do niej amaretto i mieszamy. Biszkopty zamaczamy w naparze i układamy na dnach pucharków. Na biszkopty wykładamy masę z mascarpone, a po wierzchu posypujemy kakao lub startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce.

Zobacz wideo Sprawdź też, jak zrobić tiramisu w wersji ekspresowej. I to w czekoladowych miseczkach!

Trifle truskawkowe

Składniki:

  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka ubite mikserem
  • pół szklanki śmietanki 36 proc.
  • cienki gotowy krążek biszkoptowy (można też upiec własny biszkopt)\
  • likier Grand Marnier lub inny, wedle uznania
  • kilkanaście truskawek

Trifle truskawkowe - przepis krok po kroku:

Robimy krem waniliowy: mieszamy cukier z mąką kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii. Wlewamy szklankę mleka i ucieramy mikserem. Stale mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i na jej powierzchni pojawią się bąbelki. Trochę gorącej masy mieszamy z 2 ubitymi mikserem żółtkami, dodajemy do pozostałej masy, nie przerywając mieszania. Gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę masła, mieszamy. Przykrywamy rondel z masą przezroczystą folią (aby nie zrobił się kożuch), studzimy. Ubijamy pół szklanki śmietany kremówki, dodajemy do budyniu, delikatnie mieszamy.

W tortownicy układamy cienki krążek biszkoptowy (można kupić gotowe krążki tortowe lub upiec biszkopt i przekroić wszerz na 3-4 cienkie placki), a na nim pokrojone w plasterki truskawki - ile się zmieści w jednej warstwie. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta, skrapiamy likierem Grand Marnier, smarujemy połową kremu. Przykrywamy trzecim krążkiem ciasta. Na nim układamy kolejną warstwę truskawek, potem ciasto skropione likierem, kończymy warstwą kremu. Dekorujemy ładnymi truskawkami - najlepiej z ogonkami - i bitą śmietaną (niesłodzoną).

Autor: Anna Wrońska, Magazyn Kuchnia

I co, który kraj wygrywa pucharek kulinarnego Euro 2020? My nie możemy się określić - chyba zadecydują karne.

Więcej o: