Producent mięsa sugeruje jego ograniczanie. "Spożywamy go za dużo, co negatywnie odbija się na środowisku"

Do ograniczenia spożywania mięsa dla zdrowia i dobra planety namawiają nas różne osoby, instytucje i organizacje. Tym razem zachęca do tego... producent mięsa.

Ograniczenie spożycia mięsa to jedna ze zmian, która może pozytywnie wpłynąć zarówno na nasze zdrowie, jak i na dobrostan planety. Przeciętny Polak spożywa ok. 70-80 kg mięsa rocznie, czyli ponad dwukrotnie więcej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Tym razem do przejścia na dietę fleksitariańską zachęca Paweł Nowak, dyrektor firmy Goodvalley, produkującej... mięso.

Zrównoważone rolnictwo

Jako społeczeństwo spożywamy za dużo mięsa, co negatywnie odbija się na środowisku. Dlatego nie chcemy pozostawać bierni i wierzymy w zrównoważony rozwój rolnictwa. Tylko w ten sposób mamy realną szansę mieć wpływ na funkcjonowanie naszej branży czy konsumpcji. Jako producent mięsa, chcemy mieć czynny udział w tych przemianach.

- mówił Paweł Nowak w programie "Studio Biznes". Firma Goodvalley zajmuje się produkcją wieprzowiny w sposób jak najbardziej przyjazny dla natury. W chowie zwierząt nie są używane antybiotyki, a na każdym etapie przetwórstwa ograniczana jest emisja gazów cieplarnianych. Ponadto Goodvalley produkuje energię we własnych biogazowniach i posiada certyfikat zerowego śladu węglowego.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Bez skrajności

Jak mówi Nowak:

(...) jesteśmy przekonani, że nie ma potrzeby iść w skrajności. Zarówno bowiem bycie tradycyjnym konsumentem mięsa czy też przejście na drugi biegun na przykład weganizmu nie jest rozwiązaniem. Powinniśmy jeść mniej mięsa, ale lepszej jakości. Wyprodukowanego w sposób zrównoważony, z jak najmniejszym wpływem na środowisko. Dla dobra naszej planety

Dieta fleksitariańska, do której namawia Goodvalley, polega na znacznym ograniczeniu mięsa w diecie, a zwiększeniu ilości pożywanych warzyw, zwłaszcza strączkowych (które są doskonałym źródłem białka). W zależności od własnych potrzeb i upodobań, fleksitarianie ograniczają spożycie mięsa do kilku dni w tygodniu lub nawet w miesiącu. Ten sposób odżywiania nie polega zatem na wykluczeniu jakichś produktów, ale urozmaiceniu diety.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.