Eksperci Głównego Inspektoratu Sanitarnego poinformowali ostatnio o aż trzech produktach lub typach produktów, zawierających substancje, które nie powinny się w nich znaleźć. Na stronie instytucji pojawiły się ostrzeżenia, które dotyczą kilku towarów rybnych, kilkunastu partii boczku i jednej partii mąki gryczanej.
W produktach rybnych oraz boczku wykryto tlenek etylenu. Jak czytamy w komunikatach:
Tlenek etylenu jest substancją szkodliwą dla zdrowia, obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona.
Dlatego producenci zdecydowali o wycofaniu trefnego towaru ze sprzedaży. Których produktów konkretnie? Poniżej dane.
Producent: Animex Foods Sp. z o.o., ul. T. Chałubińskiego 8, 00 - 613 Warszawa, Oddział w Starachowicach, ul. Krańcowa 4, 27 - 200 Starachowice, WNI 26110201
Produkty:
Wycofanie dotyczy kilkunastu partii produktów. Ich numery oraz terminy przydatności do spożycia wylistowano na stronie GIS-u.
Na stronie firmy Animex pojawił się już komunikat, w którym producent informuje o zagrożeniu. Całą treść można znaleźć pod tym linkiem.
Producent: THAI UNION POLAND sp. z o.o., 84-250 Gniewino, Strzebielinko 22
Produkty:
Numery partii oraz terminy przydatności do spożycia znajdziemy na stronie Sanepidu. W obu przypadkach inspektorzy ostrzegają, by nie spożywać produktów o wskazanych danych.
Eksperci GIS-u poinformowali także o wycofaniu ze sprzedaży mąki gryczanej białej bezglutenowej. Jak czytamy w komunikacie:
Stwierdzono obecność glutenu (próbka pobrana w ramach kontroli wewnętrznej przedsiębiorcy). Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Producent zdecydował o wycofaniu produktu. Poniżej prezentujemy dane, dotyczące wskazanej mąki.
Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda
Produkt: Mąka gryczana biała bezglutenowa 400 g i 1000 g
Numer partii: 010621 J
Data minimalnej trwałości: 23.04.2022
Inspektorzy Sanepidu monitorują proces wycofania produktu. Jednocześnie ostrzegają, by osoby z alergią lub nietolerancją glutenu nie spożywały wskazanej mąki. Więcej informacji na stronie GIS-u.