Dziś urodziny Roberta Makłowicza. Wznosimy wirtualny toast. Piwem. W zupie

Robert Makłowicz to niekwestionowanie jedna z największych osobowości kulinarnych w Polsce. Lata temu jego programy przyciągały widzów przed telewizory, a obecnie przyciągają nas przed monitory, telefony i tablety. Dziś, 12 sierpnia, wypada ważna data - Robert Makłowicz obchodzi 58 urodziny.

Najważniejsze urodziny w świecie polskich kulinariów?

Robert Makłowicz to prawdziwe guru kulinariów. Choć nie jesteśmy w stanie spróbować przyrządzanych przez niego potraw, wierzymy mu na słowo, że zawsze wychodzą bajecznie. To człowiek tak uwielbiany, że choćby dodał do gulaszu łyżkę piasku i powiedział, że to jest pyszne, prawdopodobnie większość widzów by mu przyklasnęła i skomentowała: "Panie Robercie. No majstersztyk".

Dlatego czujemy się w obowiązku, by wspomnieć o jego urodzinach. Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 roku, zatem właśnie dziś kończy 58 lat. Z tej okazji wznosimy piwny toast za jego zdrowie, do czego zachęcamy również was. Ale to piwko to nie takie zwykłe, bo w wersji obiadowej, zaproponowanej przez samego krytyka w jego ostatnim filmiku na platformie YouTube.

 

Krem porowo-ziemniaczany według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • łyżka masła
  • 3-4 pory
  • 3-4 spore ziemniaki
  • 500 ml piwa niefiltrowanego w stylu lager
  • 1,5 l bulionu (wołowego, drobiowego lub jarzynowego)
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 gałązki tymianku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 250 ml śmietanki 30 proc.
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • łyżeczka oleju porowego

Oraz:

  • grzanki do podania

Krem porowo-ziemniaczany według Roberta Makłowicza - krok po kroku:

Z porów odkrawamy białe części, oczyszczamy je i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do rozgrzanego rondla z masłem w środku i dusimy przez kilka minut. Następnie wlewamy piwo. Gdy połowa płynu odparuje, dolewamy bulion i gazowy woreczek z zamkniętym w środku tymiankiem, liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. Krem porowo-ziemniaczany już prawie gotowy. Teraz wyjmujemy woreczek z ziołami, a zupę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy ją solą, pieprzem i gałką. Wlewamy także śmietankę i ponownie zagotowujemy.

Krem porowo-ziemniaczany wlewamy do głębokich talerzy. Wierzch posypujemy grzankami i dekorujemy łyżką oleju porowego.

Zobacz wideo Sprawdźcie też bardziej sycącą supę piwno-serową. Nie da się przejść obojętnie!

W wersji urodzinowej proponujemy rozlać go do kufli, stuknąć się nimi i zaśpiewać gromkie "Sto lat" na cześć pana Roberta. Warto też powspominać jego porady, na przykład tę o parówkach, która podzieliła jego fanów:

Świętujecie dzisiejszy dzień? No to fartuchy w dłoń!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.