Zmora rolników, delikates kucharzy, meksykańska trufla. Nie uwierzycie, że to się je

Gdy poznajemy kuchnię różnych kultur, nierzadko trafiamy na dość zaskakujące smakołyki, których jedzenie trudno nam sobie wyobrazić. Dziś pokażemy wam doskonały przykład takiego rarytasu. Zobaczcie, jak wygląda głownia guzowata kukurydzy. Wytworzone przez nią guzy to meksykański przysmak.

Kukurydza to jeden z podstawowych produktów używanych w kuchni meksykańskiej. Okazuje się, że bardzo chętnie przyrządzany jest również... grzyb, który atakuje uprawy kukurydzy. 

Zmora rolników

Głownia guzowata kukurydzy, po łacinie Ustilago maydis, atakuje zarówno uprawy kukurydzy w Stanach Zjednocznych i w Meksyku, jak i w Polsce. Zakażona kukurydza pokrywa się szaroburymi naroślami, guzami o wielkości nawet do kilkunastu centymetrów. Wewnątrz nich znajdują się zarodniki. Gdy przerośnięte guzy pękają, zarodniki łatwo roznoszą się po okolicznych uprawach. Choroba występuje w upalne, suche lata, zwłaszcza gdy poprzedzają je intensywne opady. 

Jeśli grzyb ten zaatakuje kukurydzę na polu, rolnicy muszą się liczyć nawet z 10 procentami strat swoich upraw. 

Zobacz wideo

Przysmak kucharzy

Głownia guzowata kukurydzy w Meksyku znana jest pod nazwą huitlacoche, o jej "owocach" mówi się, że to meksykańska trufla. Okazuje się bowiem, że na różne sposoby guzy można wykorzystać w kuchni, a ich  mało apetyczny wygląd wcale nie zniechęca Meksykanów.

Skąd pomysł przygotowywania dań z grzybów atakujących uprawy? Narośle przygotowywano już w czasach prekolumbijskich, a powodem sięgnięcia po nie był po prostu głód. Guzy stały się bardzo popularnym daniem w XX wieku, szczególnie w centralnej części Meksyku. Obecnie meksykańska trufla uchodzi wręcz za delikates - kolby z naroślami sprzedawane są niekiedy nawet w cenach 10-krotnie wyższych niż zdrowe kukurydze.

Kucharze przygotowują z guzów różne dania - popularne są choćby tortille - a także używają ich do doprawiania zup, sosów czy konserw. Grzyby zbierane są od maja do września, zwykle zanim popękają czy staną się ciemne. 

Huitlacoche - tortillaHuitlacoche - tortilla Guajillo studio/shutterstock.com

Czy to jest bezpieczne?

Jedzenie czegoś, co jest de facto guzem chorobowym rośliny, może wydawać się niebezpieczne. Głownia kukurydzy nie należy jednak do grzybów toksynotwórczych, można ją zatem śmiało jeść. Co więcej, jest doskonałym źródłem wapnia, magnezu i fosforu, nie zawiera wiele cholesterolu i tłuszczów nasyconych, ale dostarcza kwasu foliowego, biotyny, niacyny i ryboflawiny. Jest także doskonałym przeciwutleniaczem.

Zapewne ciekawi was smak meksykańskiej trufli. Przypomina on nieco prawdziwe trufle, jest lekko ziemisty i słodkawy. Guzy są także nośnikiem smaku umami. 

To co, macie ochotę na meksykańskie trufle?

Więcej o: