Moda na włoską kuchnię szturmem wkroczyła do restauracji i domów na całym świecie już wiele lat temu. Spośród wielu dań kuchni Półwyspu Apenińskiego jednym z najpopularniejszych są pasty – włoskie makarony o różnych kształtach i rozmiarach.
Jednym z najpopularniejszych jest makaron spaghetti, którym Polacy ochoczo zajadają się w towarzystwie ciężkiego sosu bolońskiego. Co ciekawe, połączenie to budzi niezrozumienie wśród samych Włochów, którzy do popularnego pomidorowo-mięsnego sosu wybierają makaronowe płaty o nazwie lasagne lub długie, płaskie makarony w kształcie wstążek: tagliatelle o porowatej strukturze, a także szersze od tych ostatnich wstęgi pappardelle. Podobny i często mylony z tagliatelle jest makaron fettuccine.
Inny popularny rodzaj włoskiego makaronu to penne, czyli rurki o ścinanych po skosie końcach. Właśnie charakterystycznym ścięciom makaron ten zawdzięcza swoją nazwę, gdyż po włosku ‘penne’ oznacza pióra. Bardzo podobny kształt, jednak bez ścięcia na zakończeniach mają rurki rigatoni. Makarony w kształcie rureczek, ze względu na swoją formę oraz charakterystyczne rowki na powierzchni, sprawdzają się z dodatkiem aromatycznych sosów, które wypełniają ich wnętrze. Makaron, który został stworzony do nadziewania rozmaitymi farszami to cannelloni, czyli spore rurki o średnicy aż 3 centymetrów. Pasta w kształcie rurek, która jest przeciwieństwem pojemnych cannelloni to cienkie maccheroni – symbol kuchni sycylijskiej.
Znamy różne rodzaje włoskich makaronów, które na stałe zagościły w naszych kuchniach. Choć włoska nazwa fusilli może brzmieć nieznajomo, to kryje się za nią jeden z najpopularniejszych w Polsce makaronów potocznie nazywany świderkami. Wielu fanów ma również makaron farfalle kształtem przypominający niewielkie kokardki. Na sklepowych półkach znajdziemy również makaronowe muszle w różnych rozmiarach – małe conchigleitte, średniej wielkości conchiglie oraz duże conchiglioni.
Makarony to część włoskiej historii! W okresie industrializacji wymyślono makaron ruote, którego kształt miał przywodzić na myśl kierownicę, koło samochodowe lub kolejowe. Ze względu na niewielki rozmiar ruote doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Inną propozycją o niewielkim rozmiarze może być tradycyjny makaron wywodzący się z Sardynii w kształcie kuleczek - fregula sarda. Jest to dość nietypowa propozycja makaronu, ponieważ wyglądem przypomina ziarenka kaszy jaglanej. Podobnie jak w przypadku ruote może być składnikiem sałatek, ale też dodatkiem do zup.
Zobacz też: Znacie przepis na prawdziwą carbonare?