Kto z nas nie lubi dobrego jedzenia? Wiele smacznych potraw wiąże się ze żmudnymi przygotowaniami w kuchni, które nie nastrajają pozytywnie przed spotkaniami towarzyskimi. Szybka przystawka włoska to idealne rozwiązanie, kiedy zależy Ci na tym, żeby poświęcić minimum czasu i osiągnąć maksimum zadowolenia gości.
Kuchnia włoska bazuje na doskonałej jakości składnikach. Dzięki temu właściwie każda potrawa i przekąska potrafi wprawić w zachwyt najbardziej wymagających biesiadników. Świeże warzywa, zioła, owoce, włoskie sery oraz włoskie wędliny to podstawa, dzięki której można przygotować niewielkie porcje bardzo atrakcyjnych wizualnie i smakowo przystawek. Wybór odpowiedniego zestawu na Twój stół w dużej mierze zależy więc od preferencji oraz okazji, którą masz zamiar świętować.
Świętowanie przy stole z włoskim winem w tle wcale nie musi oznaczać godzin spędzonych w kuchni. Wystarczy kilka świeżych i smacznych składników i prosta przystawka włoska gotowa. Przykładem może być włoski klasyk, insalata caprese. Zestawienie trzech składników – świeżego pomidora, delikatnej mozzarelli i aromatycznej bazylii – okazało się hitem również na polskich stołach. Martwisz się, że goście nie sięgną po sałatkę? Skomponuj ze słodkich pomidorków koktajlowych, małych kulek mozzarelli i listków bazylii niewielkie koreczki.
Postaw na startery, które są lekkie i bazują na ciekawych połączeniach smaków. Doskonałą propozycją będzie szynka parmeńska podana w towarzystwie soczystego melona. Jeśli lubisz obecność słodyczy owoców w daniach, spróbuj także grzanek z włoskim serem ricotta, figami i miodem. Fanom wytrawnych smaków można zaproponować słynną bruschette, czyli grzankę aromatyzowaną czosnkiem, z dodatkiem oliwy oraz świeżo krojonymi pomidorami.
Pamiętaj, że włoskie wędliny i sery to doskonałe wyroby. Nie musisz tracić czasu na odtwarzanie skomplikowanych przepisów. Wystarczy, że na desce ułożysz szynkę parmeńską, bresaolę, rozmaite rodzaje salami, np. Salami Spianata, Salami Napoli Piccante, czy Salami Milano oraz włoskie sery. Idealnym dodatkiem będą oliwki, aromatyczna foccacia z rozmarynem i solą oraz włoska oliwa z oliwek.
Zobacz też: Razowa focaccia z warzywami
Kiedy chcesz świętować, poleca się elegancka przystawka włoska! Jedną z bardziej wykwintnych propozycji jest carpaccio z wysokiej jakości mięsa wołowego. Cienkie plastry delikatnego mięsa można skropić oliwą lub posypać tartym parmezanem.
· Insalata caprese
· Szynka parmeńska z melonem
· Grzanki z serem ricotta, figami i miodem
· Bruschetta
· Wybór włoskich wędlin
· Włoskie sery
· Oliwki
· Foccacia z solą i rozmarynem
· Carpaccio wołowe