Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Poradnik dla początkujących

Jak odróżnić grzyby jadalne od tych niejadalnych, a nawet trujących? Zanim wybierzecie się do lasu, przypomnijcie sobie najważniejsze zasady. Lektura obowiązkowa dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zbieraniem grzybów!

Piękna pogoda i wspaniałe zdjęcia wrzucane do internetu przez grzybiarzy zachęcają, by wreszcie ruszyć do lasu. W tym roku sezon grzybowy zaczął się bardzo szybko i od razu intensywnie! Przypominamy najważniejsze wskazówki, które pomogą odróżnić jadalne grzyby od niejadalnych.

Jadalne, niejadalne, trujące

Zanim ruszysz na grzybobranie, musicie pamiętać o ważnej zasadzie. Zbieramy tylko te grzyby, które znamy. Choć w lesie łatwiej trafić po prostu na grzyby niejadalne (po których zjedzeniu mogą wystąpić nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe), to nie ma co ryzykować zebrania trujących owocników. Pomyłka może być fatalna w skutkach! O czym jeszcze warto pamiętać?

Najważniejsze zasady

  • na początek najlepiej zbierać grzyby, które mają pod kapeluszem gąbkę, a nie blaszki. Wśród nich trudniej o pomyłkę,
  • gąbkę pod spodem mają m.in. borowiki, podgrzybki, kozaki i maślaki, ale także popularny w polskich lasach niejadalny goryczak żółciowy, potocznie nazywany "szatanem". Można go pomylić z podgrzybkiem, ale jest prosty sposób na sprawdzenie: wystarczy dotknąć go językiem - goryczak będzie miał paskudny, gorzki smak, który od razu rozpoznacie (uwaga: goryczak żółciowy przez wiele osób mylony jest z trującym borowikiem szatańskim. Borowik szatański ma charakterystyczny jasny kapelusz i krwistoczerwoną nóżkę, w Polsce występuje bardzo rzadko i pod żadnym pozorem nie należy go zbierać czy kosztować),
  • zbieraj zdrowe w pełni rozwinięte owocniki. Młode grzyby nie wykształciły jeszcze wszystkich cech i można je pomylić z niejadalnymi. Stare grzyby mogą być zepsute czy przerośnięte - nie będą smaczne, a również mogą "dziwnie" wyglądać,
  • omijaj mocno zjedzone przez ślimaki czy zniszczone grzyby - jeśli grzyb wygląda nietypowo, również łatwiej go pomylić z niejadalnym,
  • zbieraj grzyby do koszyka, a nie do foliowej reklamówki. Trzymane przez długi czas w foliówce mogą się zaparzyć i zepsuć,
  • wybierz się na grzybobranie z kimś doświadczonym lub przebierz grzyby po powrocie z lasu razem z taką osobą - w razie czego pomoże ci odrzucić wątpliwe owocniki,
  • korzystaj z atlasów i poradników, oglądaj zdjęcia i porównuj z napotkanymi grzybami,
  • aplikacje dla grzybiarzy to przydatna rzecz, ale identyfikację traktuj jako podpowiedź, a nie pewniak, w końcu algorytm porównujący do bazy zdjęć może być niewystarczający.
Zobacz wideo

Wykręcać czy wycinać?

Zbierając grzyby, najlepiej je wycinać ostrym nożykiem tak nisko, jak to możliwe. Następnie przysypujemy miejsce ściółką, by grzybnia nie wysychała.

Uwaga! Gdy zbieramy grzyby, które można pomylić z muchomorami, wykręćmy je, by rozpoznać wszystkie cechy gatunkowe. Dotyczy to np. kani, która u podstawy trzonu ma bulwę, ale - w przeciwieństwie do muchomora sromotnikowego - nie ma w niej pochewki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.