Grzyby podobne do kani. Uwaga, niektóre mogą ci poważnie zaszkodzić

"Schabowy z kani" to danie, które króluje ostatnio na talerzach grzybiarzy. W końcu przyszedł sezon na kanie! Jeśli chcecie je zbierać, sprawdźcie najpierw, jak je odróżnić od innych, niejadalnych lub trujących grzybów.

Czubajka kania, w niektórych regionach nazywana "sową", to bardzo smaczny grzyb, który najczęściej podaje się usmażony w panierce niczym kotlet schabowy. Młode owocniki doskonale nadają się do marynaty, a suszone - do przyprawiania dań. Z kanią jest jeden problem - można ją pomylić z innymi grzybami, których zjedzenie może skończyć się fatalnie. Sprawdźcie, jak tego uniknąć.

Cechy charakterystyczne kani

Kanie przypominają nieco rozłożyste parasole. Ich kapelusze są jasnobeżowe, pokryte brązowawą, łuszczącą się skórą. Im starsze owocniki, tym bardziej rozłożyste, kapelusze mają garbek na środku i od 10 do nawet 30 cm średnicy. Brzegi kapelusza są zwykle postrzępione, a pod spodem znajdują gęste, białe blaszki. Trzon kani jest wysoki, łatwy do wyłamania, beżowy i pokryty brązowawym zygzakiem. Poniżej kapelusza znajduje się pierścień, który jest ruchomy, a u nasady trzonu - bulwa (bez pochewki). Kanie pachną przyjemnie, grzybowo, a ich miąższ nie sinieje po ściśnięciu. Kania rośnie zwykle na obrzeżach lasów.

Zobacz wideo

Kania a muchomor sromotnikowy

Jednym z silnie trujących grzybów, z którym można pomylić kanię, jest muchomor sromotnikowy (zielonawy). Kolor jego kapelusza jest lekko zielony, nie ma też charakterystycznego garbka na środku ani brązowawych łusek. Pierścień sromotnika jest nieruchomy, pofałdowany i skierowany w dół. Muchomor również posiada bulwę u podstawy trzonu, ale znajduje się na nim dość rozłożysta pochwa.

Kania a muchomor jadowity

Muchomor jadowity ma zarówno biały trzon, jak i kapelusz. Białe są także blaszki i pierścień. Co charakterystyczne - pierścień jest nieruchomy, w przeciwieństwie do kani. Nie ma również zygzakowatego wzorku na trzonie, a na kapeluszu garbka ani łusek. Jest też raczej mniejszy od kani, ma od 6 do 10 cm średnicy. U nasady trzonu występuje charakterystyczna pochwa.

Kania a czubajka czerwieniejąca

Czubajka czerwieniejąca i jej odmiana ogrodowa to grzyby dość podobne do kani. Odmiana ogrodowa niejadalna, a nawet trująca (zawiera podobne toksyny, co muchomor zielonawy, a także mocno chłonie zanieczyszczenia ze środowiska), zwykła czubajka - mniej smaczna i aromatyczna niż czubajka kania. Ma bardzo podobny kapelusz do kani, ale na trzonie nie występuje zygzak, jest nieco jaśniejsza od kani. Ma też charakterystyczną cechę - w miejscu uszkodzenia lub uciśnięcia grzyb zmienia kolor na czerwonawy.

Kanię przypomina także nieco sinoblaszek trujący, ale w Polsce grzyb ten nie występuje.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.