Ryba na grilla. Jaka będzie najlepsza? Czas na ostatnie grillowanie w tym sezonie

Ryba na grilla to doskonała alternatywa dla karkówki czy kiełbasek. I choć wydaje się, że jej przygotowanie może być trudniejsze niż ponacinanie kiełbaski i rzucenie jej na ruszt, to tylko pozory. Jaką rybę na grilla wybrać? Ile ma kalorii? Ile czasu piec? Podpowiadamy.

Jaka ryba najlepsza z grilla?

Ryby są źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E oraz tych z grupy B. Ryby warto spożywać przynajmniej raz w tygodniu, gdyż oprócz dostarczania niezbędnych składników odżywczych, wzmacniają serce, chronią przed chorobami układu krążenia i wpływają na dobór odpowiednich witamin dla naszego organizmu. Warto więc wprowadzać je do diety tam, gdzie się tylko da, np. na grilla. Ale jaką rybę na grilla wybrać? 

Wędzona rybaWędzona rybka jak pamiątka znad morza. Ile można ją przechowywać?

Przy wyborze ryby na grilla należy pamiętać, aby sięgać tylko po ryby świeże czy surowe. Ryby mrożone podczas grillowania często się rozpadają, a co najważniejsze nie są tak aromatyczne. Ważne jest również, aby wybierać ryby z jak najmniejszą ilością ości, ułatwi nam to późniejsze spożywanie. 

Jeśli chodzi o wybór mięsa, możemy postawić na filety, steki lub całe tusze. W przypadku filetów istnieje ryzyko, że ze względu na swoją delikatność podczas grillowania, ryba rozpadnie się na mniejsze kawałki. Duże ryby lepiej sprawdzą się w postaci steków, natomiast mniejsze możemy grillować w całości w folii aluminiowej lub w specjalnie przeznaczonym do tego koszyczku grillowym. 

Najlepsze ryby na grilla: 

  • łosoś, 
  • tuńczyk,
  • pstrąg,
  • halibut,
  • dorsz,
  • makrela,
  • sandacz. 
Zobacz wideo Sprobujcie koniecznie

Ryba z grilla - ile czasu się robi? Ryba z grilla - ile piec?

Rybę możemy grillować na tackach aluminiowych, specjalnych koszyczkach lub w całości w folii aluminiowej na ruszcie. Aby uzyskać pełniejszy i oryginalny smak warto ugrillować rybę z plasterkami cytryny i czosnku. Inne przyprawy również są mile widziane, ale cytryna i czosnek to pozycje obowiązkowe. Czas grillowania zależy oczywiście od wielkości kawałka ryby i wynosi od 10 do 30 minut. W przypadku, gdy grillujemy filety ze skórką, warto zacząć od strony pokrytej skórą, ponieważ potrzebuje ona więcej czasu. 

Ryba z grilla elektrycznego również nie potrzebuje godzin na ruszcie. Czas grillownia ryby o grubości od 1 do 4 cm wynosi od 6 do 15 minut. Jednak niektóre ryby, takie jak halibut czy dorsz, wymagają poświęcenia więcej czasu np. do 20 minut. 

Jak przyprawić rybę na grilla?

Czosnek i cytryna to podstawa, ale o po jakie dodatki do ryb z grilla warto jeszcze sięgnąć? Koperek, natka pietruszki czy tymianek świetnie sprawdzą się dodane do środka ryby, jeśli grillujemy ją w całości. Oprócz tego oczywiście sól i pieprz wedle uznania. Jeśli lubicie biały pieprz, będzie on również pasował do ryb. A co z tłuszczem? Do środka ryby warto dodać masło, do marynowania oliwę z oliwek. 

Lato: złoty sezon dla wszelakich smażalni, wędzarni i innych miejsc and morzem i jeziorem podających 'rybkę'.Jakie ryby jeść nad Bałtykiem? Oto poradnik dobrych wyborów

Ile kalorii ma ryba z grilla?

Ryby są bogate w witaminy i odpowiednie dla naszego organizmu minerały, jednak bardzo wiele zależy od sposobu jej przygotowania. Nie warto trzymać ryb na ruszcie zbyt długo, bo staną się wiórowate i stracą wartości odżywcze. Ryba z grilla jest mniej kaloryczna od tej smażonej i zawiera niższą zawartość tłuszczu, natomiast posiada przy tym mniejszą ilość białka i węglowodanów niż ryba smażona. 100 gramów ryby z grilla to około 111 kalorii, wiele jednak zależy od rodzaju ryby, np. łosoś będzie miał ich blisko 200. 

Zobacz też: Grillowany łosoś- poznaj prosty przepis na grillowanego łososia

Więcej o: