Ania Starmach zdradza przepis na "najlepszą kruszonkę na świecie". Ważna uwaga na temat masła!

Zrobić kruszonkę to nie sztuka. Ale zrobić naprawdę DOBRĄ kruszonkę, to już coś. Co w tym takiego trudnego? W końcu potrzeba ledwo kilku składników. Jest jednak pewien trik, dzięki któremu będzie jeszcze bardziej chrupiąca, a jednocześnie aksamitna.

Najlepsza kruszonka na świecie

Żeby przygotować kruszonkę, wystarczy połączyć ze sobą kilka składników i posypać nią świeże owoce czy ciasto (ach ten zapach drożdżówek z babcinego piekarnika). Okazuje się jednak, że żeby była perfekcyjna, warto znać pewien trik. Ania Starmach podzieliła się swoim sposobem na kruszonkę. Proces przygotowania uwieczniła na instagramowych stories.

Dobra, to teraz będzie grubo i krucho. Przed wami najlepszy przepis na najlepszą kruszonkę na świecie. A mówię to ja - najlepsza znawczyni kruszonki, jaką znam

- napisała szefowa kuchni. Jak ją zrobić? Poniżej przepis według Ani Starmach - krok po kroku.

Zobacz wideo Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową. Kosmos!

Najlepsza kruszonka na świecie według Ani Starmach

Składniki:

  • 240 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło. Starmach zwraca szczególną uwagę na ten ostatni składnik. Zwykle kruszonkę przygotowuje się na zimnym maśle i raczej zagniata ją szybko, by ciasto nie nabrało temperatury. Według kucharki powinno ono być rozpuszczone. Dlaczego? Jak sama twierdzi:

Liczne testy potwierdziły, że dzięki temu kruszonka jest jeszcze bardziej krucha, a przy tym aksamitna w swej konsystencji. No jeszcze lepsza po prostu!

Zatem wszystkie składniki łączymy i posypujemy nimi ciasto lub - jak to zrobiła Ania Starmach - świeże, sezonowe owoce. Latem mogą to być maliny, truskawki czy jagody, zaś jesień to najlepszy czas na wykorzystanie śliwek czy jabłek. Całość zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut i gotowe!

Lubicie takie proste desery? Koniecznie, ale to koniecznie - sprawdźcie też przepis Rozkosznego na genialne galette z brzoskwiniami:

A jak wy robicie kruszonkę? Na zimnym maśle czy roztopionym?

Więcej o: