Żurek ósmą najlepszą zupą świata według TasteAtlas. "Perełka polskiej kuchni!"

Choć w naszej kuchni zup nie brakuje, żurek to niekwestionowanie najbardziej polska polewka. Wielu rodaków zjada ją ze smakiem nie tylko na Wielkanoc. Jak się okazuje, nie tylko my ją doceniamy.

Polski żurek doceniony na wirtualnej zagranicznej arenie

Na facebookowym profilu kulinarnym TasteAtlas, który zrzesza fanów dobrego jedzenia z całego świata, polskie potrawy pojawiają się stosunkowo często. To zdecydowanie powód do dumy, choć czasem w komentarzach zdarzają się pewne niesnaski, szczególnie jeśli chodzi o niepewne pochodzenie danego dania. Taka sytuacja przydarzyła się całkiem niedawno sękaczowi, o czym pisaliśmy w poniższym artykule:

TasteAtlas pisze o sękaczu. W komentarzach oburzenie: 'Jestem zaskoczony, że nazywacie go polskim'TasteAtlas pisze o sękaczu. W komentarzach: "Dziwne, że nazywacie go polskim"

Ostatnio pojawiła się z kolei wzmianka o polskim żurku. Według wewnętrznego rankingu fanpage'u nasza narodowa zupa otrzymała 4,5 gwiazdek na 5 możliwych i jednocześnie wylądowała na ósmym miejscu wśród setki najlepszych zup świata, wyprzedzając chłodnik litewski i japoński ramen miso.

Lepszymi zupami okazały się: japoński ramen w klasycznej wersji, szkocka Cullen Skink (gęsta zupa rybna), francuski chłodnik vichysoisse, filipińska zupa Sinigang oraz - w ścisłej czołówce - japoński shoyu ramen, turecka zupa soczewicowa Mercimek çorbas? i filipiński comfort food Sinigang na baboy. Całe zestawienie możecie znaleźć na stronie TasteAtlas.

Co ciekawe, nawet komentujący, którzy zwykle chętnie wykłócają się pod postami, dali spokój negatywnym wypowiedziom. No bo jak inaczej skomentować nasz pyszny żurek, niż w samych superlatywach?

Perełka polskiej kuchni! Cały świat ekscytuje się pierogami, które - moim zdaniem - są dość zwyczajną potrawą, która można znaleźć wszędzie. Ale żurek jest prawdziwie oryginalnym i najsmaczniejszym daniem w Polsce

- napisał jeden z międzynarodowych fanów profilu i swoją wypowiedzią zebrał masę serduszek i kciuków w górę. Inni też nie szczędzili komplementów.

Uwielbiam tę pieprzoną zupę.
Kocham żurek! Próbuję go za każdym razem, jak jestem w Polsce. Raz nawet zrobiłem go sam. Wyszedł bosko!

Trzeba przyznać, że takie lawiny pozytywnych komentarzy w mediach społecznościowych zdarzają się dość rzadko. Przyznajemy, że przez chwilę poczuliśmy się, jakbyśmy czytali wypowiedzi pod wideami  Roberta Makłowicza - a tam fani nie szczędzą lukru:

Makłowicz ogłasza krótką przerwę na Youtubie. Fani: Chętnie obejrzę jak Pan gotuje choćby wodę na herbatęMakłowicz ogłasza przerwę: "Miś idzie do gawry". Fani zdruzgotani

Skoro już udało się zareklamować żurek na arenie międzynarodowej, pora przygotować go samodzielnie. No nie? Zobaczcie, jak my go robimy i koniecznie podzielcie się własnymi przepisami.

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny, jak lubisz

Szukacie więcej inspiracji? Zerknijcie do galerii na górze tego artykułu. Przygotowaliśmy dla was kilka pyyysznych fotek! Zdjęcia to za mało? Poniżej masa przepisów na żurek w różnych wersjach:

Więcej o: