Ich niedobór równie szkodliwy, co palenie papierosów. Może skrócić życie

O tym, że dieta wpływa na jakość i długość życia, wiadomo nie od dziś. Ostatnie badania naukowców mogą być krokiem milowym w dodaniu ludziom kilku lat.

Projekt 5 lat+, czyli drobna zmiana ku dłuższemu życiu

Amerykańscy badacze poświęcili kilkanaście lat na dogłębne badania nad długością życia ludzi. Ich wnioski są naprawdę zaskakujące. Było to możliwe dzięki współpracy Medycznego Instytutu Badawczego szpitalu del Mar (IMIM) i Instytutu Badawczego Kwasów Tłuszczowych w Stanacj Zjednoczonych oraz kilkunastu uniwersytetów na terenie USA i Kanady.

Naukowcy wzięli pod lupę poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi u ponad 2200 osób w wieku powyżej 65 lat. Wyniki badania, które trwało aż 11 lat są bardzo obiecujące. Okazuje się bowiem, że kwasy omega 3 mają ogromny wpływ na długość życia.

Wyższy poziom tych kwasów we krwi, będący efektem regularnego włączania jedynie tłustych ryb do diety, wpływa na wydłużenie życia o prawie pięć lat

- powiedział dr Aleix Sala-Vila, jeden z naukowców, pracujący nad badaniem, cytowany na portalu Science Daily. Wyniki porównał do palenia papierosów. Uważa się bowiem, że regularne palenie skraca życie o 4,7 lat. Mniej więcej o tyle samo życie wydłuża spożywanie kwasów omega-3.

Zobacz wideo

Mała zmiana w diecie - kolosalna w życiu

O tym, że wspomniane kwasy tłuszczowe są kluczowe do zachowania dobrego zdrowia, wiadomo nie od dziś. Jednak takie wyniki rzucają zdecydowanie nowe światło na jakość i długość życia. Warto więc wprowadzić więcej omega-3 do swojej diety. Jak? Jeść więcej zdrowych tluszczy! Gdzie je znajdziemy? W tłustych rybach (takich jak makrela czy łosoś), oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, awokado, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.