Amerykańscy badacze poświęcili kilkanaście lat na dogłębne badania nad długością życia ludzi. Ich wnioski są naprawdę zaskakujące. Było to możliwe dzięki współpracy Medycznego Instytutu Badawczego szpitalu del Mar (IMIM) i Instytutu Badawczego Kwasów Tłuszczowych w Stanacj Zjednoczonych oraz kilkunastu uniwersytetów na terenie USA i Kanady.
Naukowcy wzięli pod lupę poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi u ponad 2200 osób w wieku powyżej 65 lat. Wyniki badania, które trwało aż 11 lat są bardzo obiecujące. Okazuje się bowiem, że kwasy omega 3 mają ogromny wpływ na długość życia.
Wyższy poziom tych kwasów we krwi, będący efektem regularnego włączania jedynie tłustych ryb do diety, wpływa na wydłużenie życia o prawie pięć lat
- powiedział dr Aleix Sala-Vila, jeden z naukowców, pracujący nad badaniem, cytowany na portalu Science Daily. Wyniki porównał do palenia papierosów. Uważa się bowiem, że regularne palenie skraca życie o 4,7 lat. Mniej więcej o tyle samo życie wydłuża spożywanie kwasów omega-3.
O tym, że wspomniane kwasy tłuszczowe są kluczowe do zachowania dobrego zdrowia, wiadomo nie od dziś. Jednak takie wyniki rzucają zdecydowanie nowe światło na jakość i długość życia. Warto więc wprowadzić więcej omega-3 do swojej diety. Jak? Jeść więcej zdrowych tluszczy! Gdzie je znajdziemy? W tłustych rybach (takich jak makrela czy łosoś), oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, awokado, siemieniu lnianym czy orzechach włoskich.