Modelka zapowiada książkę kucharską "profanacją" tradycyjnego przepisu. Fani wniebowzięci

Rzadko kiedy kombinowanie z klasycznymi przepisami uchodzi ludziom na sucho. Tak się jednak stało w przypadku modelki Chrissy Teigen.

Chrissy Teigen - modelka i żona muzyka Johna Legenda - wydaje już swoją trzecią książkę kucharską. Dwie pierwsze spotkały się z ogromnym zainteresowaniem zarówno ze strony fanów gwiazdy, jak i dobrego jedzenia. Jej najnowsza publikacja ukaże się na amerykańskim rynku już niebawem, bo 26 października, jednak już teraz możemy uszczknąć z niej nieco inspiracji.

Teigen to niejedyna modelka, która postanowiła podzielić się własnymi odkryciami kulinarnymi. Sprawdźcie przepis Gigi Hadid na nietypowy makaron z... wódką:

Przepisem, który Chrissy opublikowała na swoim Instagramie, mogła wywołać dwie reakcje: okrzyki radości albo buczenie. Na tapet, a raczej blat kuchenny, wzięła bowiem tradycyjny przepis kuchni francuskiej - quiche Lorraine, czyli typowo śniadaniową tartę zapieczoną z jajecznicą i rozmaitymi dodatkami. Przygotowała ją jednak w nieco innym stylu. Zachowała wypełnienie, lecz bazę zamieniła na bagietkę. Profanacja?

 

Okazuje się, że zdecydowanie nie. Fani gwiazdy dosłownie zalali sekcję komentarzy wyrazami podziwu i ekscytacji.

Dziewczyno, jesteś geniuszem!
Nie mogę się doczekać, kiedy wyjdzie Twoja książka.
Boska wariacja!

Oryginalny przepis na quiche Lorraine w wersji bagietkowej znajdziecie na stronie książki. A poniżej go wam przetłumaczyliśmy.

Quiche Lorraine w bagietce według Chrissy Teigen

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • odrobina masła
  • mała cebula pokrojona w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • łyżeczka soli + trochę do doprawienia
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu + trochę do doprawienia
  • 5 jajek
  • 60 ml śmietanki 30 proc.
  • łyżeczka musztardy dijon
  • 5 plasterków szynki
  • 300 g mrożonego szpinaku (należy go rozmrozić i odcisnąć nadmiar płynu)
  • 60 g startego sera gruyere lub typu szwajcarskiego
  • 60 g startego sera cheddar
  • bagietka (wybierzmy raczej szeroką i długą na 40 cm)
Zobacz wideo A możew serowa bagieta w boczku? Tylko spójrzcie!

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza, a blaszkę wyściełamy pergaminem.

Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, a po chwili pieczarki. Smażymy na większym ogniu, aż większość płynu z grzybów wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy na talerz.

W oddzielnej misce rozbijamy jajka i łączymy je ze śmietanką, musztardą, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy też pokrojoną w kostkę szynkę (3 plasterki), szpinak, oba rodzaje serów, ostudzone pieczarki oraz łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.

Bagietkę nacinamy nożem wzdłuż, uważając, by nie przeciąć do końca. Rozchylamy boki i wydrążamy miąższ. Pieczywo z zewnątrz owijamy folią, na wypadek, gdyby nadzienie próbowało się wydostać. Do środka przelewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy pozostałe plasterki szynki, przekrojone na pół.

Całość wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut. Po upieczeniu lekko studzimy przez 2-3 minuty, po czym kroimy na kawałki, używając noża z ząbkami.

Lubicie takie bagietkowe przepisy? Koniecznie sprawdźcie, czym internauci zachwycali się jakiś czas temu. A może już mieliście okazję spróbować czosndoga?

Trzeba przyznać, że przepis Chrissy Teigen robi wrażenie. My zdecydowanie musimy go przetestować w najbliższy weekend. A wy?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.