Popularne płatki śniadaniowe będą mniej słodkie o... 59 milionów łyżeczek

Cukier krzepi? Wiele osób słyszało to hasło reklamowe sprzed kilku dekad. Z każdym jednak rokiem odkrywamy, że jego nadmiar zdecydowanie nie jest polecany w diecie. Dlatego w popularnych płatkach śniadaniowych znajdziemy go mniej.

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na Gazeta.pl.

Mniej cukru w płatkach śniadaniowych

Cukier znajdziemy w niezliczonej liczbie produktów. Czasem jest rzeczywiście potrzebny (na przykład jako naturalny konserwant), jednak w wielu przypadkach warto jego ilość ograniczyć. Do tego wniosku doszli przedstawiciele firmy Nestle - giganta wśród producentów słodkości, w tym także płatków śniadaniowych. Jak wynika z informacji przedstawionych na stronie producenta, zdecydowano się na zmniejszenie ilości cukru, który dodawany jest do wybranych produktów śniadaniowych.

Przekonanie, że 'cukier krzepi' funkcjonowało przez długi czasDlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina Wańkowicza

Które płatki Nestle będą mniej słodkie?

Przedstawiciele Nestle pochwalili się dotychczasowymi osiągnięciami w kwestii redukcji tego składnika z ich płatków. W latach 2010-2020 udało się zmniejszyć jego ilość o 516 milionów łyżeczek. Tym razem zapowiadają, że do końca 2021 roku w wybranych produktach śniadaniowych cukru będzie mniej o kolejnych 59 milionów łyżeczek. 

Zobacz wideo Perełka wśród ciastek - romans płatków kukurydzianych z czekoladą

Decyzja ta dotyczy niektórych rodzajów płatków, m.in. dostępnych w Polsce Cheeriosów, Nesquików i Cookie Crisp, a także Coco Shreddies, Frosted Shreddies i Golden Nuggets, których raczej nie sprzedaje się w polskich sklepach na większą skalę. Obecnie w czekoladowych kulkach Nestle znajdziemy niecałe 25 g cukru na 100 g produktu - podobnie jak w miodowych oponkach. W Cookie Crisp cukru jest nieco mniej, bo 22,4 g.

Więcej o: