Popularne płatki śniadaniowe będą mniej słodkie o... 59 milionów łyżeczek

Cukier krzepi? Wiele osób słyszało to hasło reklamowe sprzed kilku dekad. Z każdym jednak rokiem odkrywamy, że jego nadmiar zdecydowanie nie jest polecany w diecie. Dlatego w popularnych płatkach śniadaniowych znajdziemy go mniej.

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na Gazeta.pl.

Mniej cukru w płatkach śniadaniowych

Cukier znajdziemy w niezliczonej liczbie produktów. Czasem jest rzeczywiście potrzebny (na przykład jako naturalny konserwant), jednak w wielu przypadkach warto jego ilość ograniczyć. Do tego wniosku doszli przedstawiciele firmy Nestle - giganta wśród producentów słodkości, w tym także płatków śniadaniowych. Jak wynika z informacji przedstawionych na stronie producenta, zdecydowano się na zmniejszenie ilości cukru, który dodawany jest do wybranych produktów śniadaniowych.

Które płatki Nestle będą mniej słodkie?

Przedstawiciele Nestle pochwalili się dotychczasowymi osiągnięciami w kwestii redukcji tego składnika z ich płatków. W latach 2010-2020 udało się zmniejszyć jego ilość o 516 milionów łyżeczek. Tym razem zapowiadają, że do końca 2021 roku w wybranych produktach śniadaniowych cukru będzie mniej o kolejnych 59 milionów łyżeczek. 

Zobacz wideo Perełka wśród ciastek - romans płatków kukurydzianych z czekoladą

Decyzja ta dotyczy niektórych rodzajów płatków, m.in. dostępnych w Polsce Cheeriosów, Nesquików i Cookie Crisp, a także Coco Shreddies, Frosted Shreddies i Golden Nuggets, których raczej nie sprzedaje się w polskich sklepach na większą skalę. Obecnie w czekoladowych kulkach Nestle znajdziemy niecałe 25 g cukru na 100 g produktu - podobnie jak w miodowych oponkach. W Cookie Crisp cukru jest nieco mniej, bo 22,4 g.

Więcej o: