Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Na stronie GIS-u pojawił się komunikat odnośnie do chałwy tureckiego producenta. Informacja dotarła do kraju poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) prowadzony przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin.
Wynika z niej, że w partii chałwy wykryto pałeczki Salmonelli. Zakażenie bakterią może wywoływać salmonellozę, której objawy obejmują m.in. gorączkę, silny ból brzucha, biegunkę czy wymioty. W wielu wypadkach choroba wymaga hospitalizacji. Więcej o niej:
Zdecydowano więc o wycofaniu produktu ze sprzedaży. Dokładne dane dotyczące trefnej chałwy znajdziecie poniżej:
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed: 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu przez odbiorców w Polsce
- czytamy w komunikacie. Jednocześnie inspektorzy ostrzegają, by nie spożywać chałwy ze wskazanej partii. Najlepiej ją niestety wyrzucić.