Ewa Wachowicz podzieliła się nietypowym przepisem na rosół. Potrzeba śliwek i cynamonu

Rosół lubi chyba każdy. To najbardziej klasyczna zupa na polskich stołach. Sposobów na nią jest tyle, ile kucharzy. Jednym z nich podzieliła się Ewa Wachowicz. Ale to nie będzie zwyczajny rosół.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Rosół z kury? Tak, ale nie taki zwyczajny

Rosół z kury to chyba najpopularniejsza wersja tej zupy, choć zrobić go można także z kaczki, gęsi, z elementów wołu albo zupełnie bez mięsa. Patentów na idealny wywar jest cała masa. Część z nich zdradziliśmy w artykule poniżej:

Rosół jak u babci. Zdj. ilustracyjnePerfekcyjny rosół. Babcie mają sposoby, o których nie wszyscy wiedzą

A swoim sposobem podzieliła się ostatnio Ewa Wachowicz. Swój rosół z kury przygotowuje w nieco odmienionej wersji. Ta spodoba się wszystkim fanom typowo jesiennych smaków, bowiem prezenterka dodała do rosołu cynamon i suszone śliwki. Ale to niejedyna nietypowa kwestia, jeśli chodzi o ten wywar. Sprawdźcie cały przepis.

 

Rosół z kury w wersji jesiennej według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • połowa wiejskiej kury
  • 1 kg szpondra wołowego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz w ziarnach
  • 3 gałązki lubczyku
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 śliwki suszone
  • sok z cytryny do smaku

Do podania

  • makaron
  • natka pietruszki
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Rosół z kury według Ewy Wachowicz - przepis krok po kroku:

Poza nietypowymi dodatkami do rosołu Ewa Wachowicz stosuje jeszcze jedną metodę, dzięki której jej zupa ma dodatkową głębię smaku. Chodzi o upieczenie mięsa i warzyw, zanim wrzucimy je do wywaru. Kurę i szponder nacieramy solą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Warzywa myjemy i dodajemy do mięsa (nie kroimy!). Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę.

Upieczone mięso i warzywa przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie do wywaru wkładamy lubczyk, cynamon i suszone śliwki, po czym odstawiamy do gotowania na kolejną godzinę. Na samym końcu doprawiamy sokiem z cytryny.

Rosół z kury pieczonej odcedzamy. Podajemy go z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Źródło przepisu >>

Co zrobić z ugotowanym mięsem i warzywami? I na nie mamy kilka sposobów:

Poradnik Jagny Niedzielskiej - ekspresowy rosółJak zrobić ekspresowy rosół i dobrze wykorzystać resztki? Mamy przepisy i porady [ZERO WASTE]

Więcej o: