Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.
Ciemne końcówki bananów nie wyglądają apetycznie. Bardzo odznaczają się wśród jasnego miąższu owocu, dlatego tym bardziej niespecjalnie zachęcają do spożycia. Nie pomaga też fakt, że z pewnością wiele osób słyszało o tym, że ciemne końcówki bananów mogą być szkodliwe. Z tego powodu często wzbraniamy się przed ich zjedzeniem i wyrzucamy do kosza razem ze skórką. Jak jest faktycznie?
Jedna z teorii głosi, że w końcówkach bananów zagnieżdżają się robaki i składają tam jaja. Według innej właśnie w tych częściach gromadzą się toksyny i szkodliwe substancje z nawozów. Śpieszymy z odpowiedzią. Otóż obie te teorie są całkowicie niepotwierdzone.
Jest za to lepsze wyjaśnienie, skąd się biorą te ciemne końcówki. To nic innego, jak pozostałość po kwiecie bananowca. Ot cała historia. Zarówno miąższ, jak i końcówki jak najbardziej nadają się do jedzenia. Ba! Nawet skórka się do tego nadaje - jednak do tego celu warto wybierać te z upraw organicznych. Jak wykorzystać skórkę od banana? Sprawdźcie genialny przepis na szarpaną "bananinę" według autorki Instagrama Biedanizm:
A jeśli wolicie nie zjadać skórki, jest też kilka innych sposobów na jej wykorzystanie. Oto one:
Jecie ciemne końcówki bananów? A może cały czas obawialiście się o ich toksyczność?