Delikatny karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto I Przepisy HapsVod.pl!
Delikatny karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto
REKLAMA
Haps
Karpia traktujemy nieco po macoszemu. Wielka szkoda, bo ta ryba ma do zaoferowania naprawdę wiele. Wystarczy wybrać pewnego dostawcę, który zadba o najlepszą jakość mięsa. Potem pozostaje ją przygotować. Jak? Mamy wspaniały przepis i garść bezcennych wskazówek. Karp zdrowy z natury - i pyszny!
5
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto
Składniki na karpia:
REKLAMA
1 kg filetów z karpia
2 cytryny
sól i pieprz do smaku
200 g marynowanych pomidorów suszonych
Składniki na pesto:
duża garść rukoli
duża garść szpinaku
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
spory chlust oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania karpia. Filety kroimy na porcje i nacinamy dość gęsto od grubszej strony. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy pokrojone pomidory suszone. Ryby układamy wewnątrz naoliwionej brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 7-8 minut.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie pesto. W naczyniu umieszczamy rukolę, szpinak, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, pieprz i sól. Całość blendujemy na gładką pastę.
Upieczone filety z karpia wyciągamy z brytfanny na talerze i podajemy z ziołowym pesto.