Delikatny karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto

Karpia traktujemy nieco po macoszemu. Wielka szkoda, bo ta ryba ma do zaoferowania naprawdę wiele. Wystarczy wybrać pewnego dostawcę, który zadba o najlepszą jakość mięsa. Potem pozostaje ją przygotować. Jak? Mamy wspaniały przepis i garść bezcennych wskazówek. Karp zdrowy z natury - i pyszny!

Karp pieczony z suszonymi pomidorami na ziołowym pesto

Składniki na karpia:

  • 1 kg filetów z karpia
  • 2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g marynowanych pomidorów suszonych

Składniki na pesto:

  • duża garść rukoli
  • duża garść szpinaku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • spory chlust oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania karpia. Filety kroimy na porcje i nacinamy dość gęsto od grubszej strony. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. W nacięcia wkładamy pokrojone pomidory suszone. Ryby układamy wewnątrz naoliwionej brytfanny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 7-8 minut.

W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie pesto. W naczyniu umieszczamy rukolę, szpinak, natkę pietruszki, czosnek, oliwę, pieprz i sól. Całość blendujemy na gładką pastę.

Upieczone filety z karpia wyciągamy z brytfanny na talerze i podajemy z ziołowym pesto.

Więcej o:
Copyright © Agora SA