Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Klopsiki to pyszny obiadowy klasyk, który bez problemu przygotuje każdy. Co istotne, kotleciki można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej. My proponujemy przepis, w którym wykorzystacie soczewicę i kaszę jaglaną. Do tego tradycyjny sos pomidorowy i gotowe! Gwarantujemy, że będziecie zadowoleni.

Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Składniki na sos:

  • 600 ml passaty pomidorowej
  • jedno opakowanie Fix Vegeta Natur Klopsiki
  • 100 g marchewki
  • 100 g selera naciowego
  • łyżka oliwy
  • sól

Składniki na klopsiki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 400 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 4 łyżeczki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki razowej
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • łyżka oliwy
  • olej do smażenia pulpecików
  • sól
  • 300 g dowolnego, ugotowanego makaronu

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu. Do garnuszka wlej oliwę i wrzuć posiekaną marchewkę i selera naciowego. Podsmaż, aż marchewka się zrumieni, dodaj passatę pomidorową. Zagotuj. Zawartość opakowania rozpuść w 60 ml letniej wody. Odstaw na chwilę, a następnie postępuj według instrukcji na opakowaniu.

Zabierz się za przygotowanie klopsików. Siemię lniane zalej ciepłą wodą - wystarczy 6 łyżek - i odstaw na 10 minut aż spęcznieje. Cebulę i ząbek czosnku pokrój drobno i podsmaż na łyżce oliwy, aż się zezłoci. Soczewicę i kaszę przełóż do większej miski, dodaj przyprawy, siemię, mąkę, podsmażoną cebulę i czosnek i zamieszaj. Nie trzeba blendować, dobrze ugotowana soczewica jest miękka, a kotleciki będą mieć ciekawszą strukturę. Uformuj klopsiki, obtocz je w bułce tartej i smaż na złoto, delikatnie przewracając. Gotowe klopsiki dodaj do sosu pomidorowego, a następnie podawaj z makaronem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA