Międzynarodowy Dzień Herbaty trzeba celebrować godnie. Oto przepisy na herbatę w najlepszym wydaniu

Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzony jest dwa razy w roku - oficjalnie 21 maja oraz nieoficjalnie 15 grudnia. Jego celem jest nie tylko celebrowanie dobrodziejstw i bogactwa smaku, jakie niesie ze sobą ten napój, lecz przede wszystkim zwrócenie uwagi na branżę herbacianą oraz osoby z nią związane - od pracowników, przez producentów aż po tych, którzy herbatę na co dzień piją i kupują.

Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Międzynarodowy Dzień Herbaty. Dlaczego jest aż dwa razy w roku?

Herbata matcha, herbata z imbirem, owocowa, czarna, z sokiem, herbata z kwiatów bzu... Rodzajów tego wyjątkowego naparu jest mnóstwo, a jego miłośników trudno byłoby zliczyć. Napój dwa razy w roku obchodzi też swoje święto - Międzynarodowy Dzień Herbaty, który w kalendarzach pojawia się 21 maja oraz 15 grudnia (ten drugi dzień to święto nieoficjalne).

Pierwszy raz grudniowy Międzynarodowy Dzień Herbaty świętowano 15 grudnia 2005 roku w Indiach. W kolejnym roku do obchodów przyłączyła się Sri Lanka. Ten dzień szczególnie dużą popularnością cieszy się więc w krajach, które zajmują się produkcją herbaty.

Zastanawiacie się jednak pewnie, dlaczego herbata doczekała się aż dwóch swoich dni w ciągu roku? Aby to wyjaśnić, trzeba najpierw wytłumaczyć, jaki jest w ogóle cel Międzynarodowego Dnia Herbaty. Jest głównym zadaniem jest zwrócenie uwagi na branżę herbacianą i osoby, które są w nią zaangażowane. Chodzi o uświadamianie opinii publicznej na temat tego, jak wygląda sytuacja producentów herbaty, jakie wyzwania i nadzieje stoją przed nimi. 

Początkowo Międzynarodowy Dzień Herbaty obchodzony był właśnie 15 grudnia. Oficjalnie jednak data została zmieniona na 21 maja, a powód jest prosty. Wiosna jest czasem zbiorów, wtedy świeża herbata jest łatwo dostępna, sensowne jest więc organizowane wszelkich wydarzeń i degustacji właśnie wtedy. Zimą dużo trudniej o świeżą herbatę, zdecydowano się więc na przeniesienie Międzynarodowego Dnia Herbaty z grudnia na maj.

Zobacz wideo Kruche ciastka z czekoladą. Zupełnie jak herbata

Herbata - jak najlepiej ją przyrządzić?

Herbatę można pić na setki różnych sposobów. Od pewnego czasu w Polsce bardzo modna jest herbata matcha. Ma postać jasnozielonego proszku i używana jest w Japonii podczas tradycyjnych ceremoniałów parzenia. Można ją nie tylko pić, lecz także dodawać do deserów. Tutaj znajdziecie przepis na ciasto z herbatą matcha. Sproszkowaną matchę razem z przyborami potrzebnymi do parzenia można kupić w sklepach z herbatą, a także przez internet.

Herbata matcha - jak zrobić?

Jak ją przygotować? Wsyp do naczynia dwie bambusowe łyżeczki proszku, zalej gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i wymieszaj specjalną bambusową miotełką (jej nazwa to chasen), a następnie dolej jeszcze wody. Na wierzchu naparu powinna utworzyć się charakterystyczna pianka.

Ten rodzaj napoju można też pić w wersji matcha latte, czyli z mlekiem. Początek przyrządzania jest taki sami: sproszkowaną matchę należy zalać wodą i wymieszać chasenem. Na tym etapie można ją też dosłodzić, ale nie jest to konieczne. Następnie należy dodać ciepłe, spienione mleko i lekko wymieszać.

Grudzień to również świetny moment na przygotowanie herbaty zimowej. Herbata z imbirem to napój, który doskonale rozgrzewa, poprawia nastrój w ponure dni i relaksuje. Poniżej znajdziecie przepis na jej przygotowanie:

Herbata z imbirem, pomarańczą i cynamonem

Składniki (na 1 porcję):

  • kubek zaparzonej czarnej herbaty,
  • 2 plastry pomarańczy
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • cukier lub miód

Sposób przygotowania:

Od plastrów pomarańczy odcinamy skórkę. Korzeń imbiru obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomarańczę, imbir, goździki i cynamon wrzucamy do świeżo zaparzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by jej był intensywny. Słodzimy wedle uznania.

Poniżej znajdziecie też przepis na herbatę z anyżkiem i cytryną:

Herbata jesienna - pomysły

Długie, ponure wieczory można uprzyjemnić sobie też herbatą jesienną. Zwykłą herbatę można urozmaicić np. owocami. Do tradycyjnej czarnej herbaty dodaj np.:

  • suszoną żurawinę,
  • rodzynki,
  • różę,
  • skórkę pomarańczy,
  • pigwę.

Z herbatą świetnie współgrają również soki owocowe. Pasteryzacja sprawia, że soki owocowe nie tracą witamin oraz wartości odżywczych i co ważne soki owocowe o naturalnym składzie mają w sobie tylko naturalne cukry. Które smaki wybrać?

  • Sok z jeżyn może być dobrym kompanem podczas przeziębienia.
  • Sok z lucerny zwiększa witalność i wzmocni organizm od środka.
  • Sok z jarzębiny pomoże przy chorobach nerek.
Więcej o: