Żurek - przepis na tradycyjną polską zupę. Dodaj do niego suszone grzyby i ciesz się niepowtarzalnym smakiem

Żurek to istota staropolskiej kuchni. Pyszna, kwaśna zupa cieszy podniebienia Polaków od wieków i zawsze smakuje wybornie. Jeśli jesteś fanem żurku i chcesz zrobić samodzielnie tę aromatyczną zupę, mamy dla ciebie bardzo prosty przepis. Dodaj kilka suszonych grzybów, a podrasujesz smak swojego dania.

Więcej tradycyjnych polskich przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Żurek to bez wątpienia jedna z ulubionych zup Polaków. Jest kwaśna, esencjonalna i pięknie pachnie ziołami i czosnkiem. Podstawą żurku jest oczywiście wywar mięsny oraz żytni zakwas, jednak właśnie dodatek suszonych grzybów wydobywa z tego dania iście staropolski charakter. Zapraszamy do przepisu na idealny żurek.

Żurek - przepis:

Składniki:

  • około 0,5 kg wędzonych żeberek wieprzowych
  • około 300 g wędzonego boczku
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g surowej białej kiełbasy
  • garść suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
  • włoszczyzna (dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por, dwie cebule)
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, majeranek)
  • dwa ząbki czosnku
  • 0,5 litra zakwasu żytniego na żur

Żurek  - sposób wykonania:

  1. Zacznij od podzielenia żeberek na mniejsze części. Zalej je zimną wodą i zagotuj. Kiedy żeberka się zagotują, zbierz szum, dodaj obrane warzywa, cebulę opaloną na palniku oraz przyprawy - ziele angielskie i liść laurowy oraz szczyptę soli. Całość gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zaczną robić się miękkie.
  2. Do gotującego się wywaru włóż białą kiełbasę i dołóż garść grzybów suszonych. Gotuj na niewielkim ogniu około 20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie - usuń je z wywaru.
  3. Boczek pokrój w drobną kostkę, kiełbasę w talarki. Na patelnię wrzuć najpierw boczek, kiedy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dodaj kiełbasę, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy całość się podsmaży, zawartość patelni dodaj do wywaru. Gotuj około 10 minut pod przykryciem.
  4. Białą kiełbasę wyłów i pokrój ją na desce na  kawałki.
  5. Butelkę z żurkiem porządnie wstrząśnij i zawartość wlej do wywaru. Całość energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Następnie dodaj majeranek, kminek, sól i pieprz. Dołóż pokrojoną białą kiełbasę i na wolnym ogniu gotuj jeszcze przez 10 minut. Żurek podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, w towarzystwie domowego chleba. 

Staropolski żurek to pyszny i łatwy sposób na sycący obiad. Zrób go dziś, twoi bliscy będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: